14 Şubat 2010

Pistlerimizde Top Koşturanlar!

Hagi, Alex, Jay Jay, Anelka, Mondragon, Appiah, John Carew ve daha niceleri...At yarışları bir çok yönüyle eğlencelidir. Şimdi bunlarla ne alakası var diyeceksiniz. Bu isimlerin ortak yönü at yarışlarında da çok yakından tanıdığımız isimler olmaları. Benim en çok ilgimi çeken kısımlarından biridir at isimleri. Bundan sonra at isimlerini sıkça inceleyeceğiz. Bu bölümde yeşil sahalardaki rekabetin pistlere uzanışına bakacağız. Bu tüyodan da anlayacağınız üzere pistlerimizde koşan 'futbolculara' göz atacağız.



At isimlerinde futbolcu isimlerinin kullanılmaya başlanılması Sergen'le beraber başladı. Benim hatırladığım, daha doğrusu bildiğim ilk futbolcu atımız Sergen'di. Sergen Yalçın'ın sahibi olduğu Sergen furyanın başlangıcı olarak sayılabilir. Önce Arap olarak koşan Sergen'in daha sonraki yıllarda İngiliz versiyonu da koştu.

Dünya çapındaki yıldızlara geçmeden önce ülkemiz starlarına bakmaya devam edelim. Bunlardan kazançlarıyla ön palana çıkanlar John Carew, Appiah ve Ricardinho. Üçü de 5yaşında olan safkanların üçü de bir süredir ara vermiş durumda.


John Carew'in 235.000 liralık kazancı var. 35 yarışta 5 birinciliği olan safkanın grup yarışlarda koşuları var. Gazi Koşusu'na da katılan John Carew yeşil sahalardaki başarısını yabancısı olmadığı çim piste de taşımış durumda.




Appiah ise 2'liliğnde çok başarılı bir safkanken 3'lüye döndüğünde formunu bir nebze kaybetmiştir. G2 TYAYveSD Koşusu'nda Doğubeyi, Nash Bishop gibi safkanları geride bırakarak birinciliğe uzanmıştır. Açıkçası bu yarıştan sonra toparlanamayan safkan 1 yıl sonra İzmir'de birinciliğe ulaşırken sık sık verdiği aralarla pistlerden sürekli uzak kalmaktadır. John Carew gibi, Appiah da Pan River'ın kazandığı Gazi Koşusu'na katılmıştır.

Ricardinho da Appiah gibi taylığını başarılı geçirmiş bir at. 172.000 lira kazancı olan Ricardinho çim kum demeden istikrarlı koşan bir at.



Daha yıldız isimlere geldi şimdi sıra. İstatistikleriyle son yıllarda Türk futboluna ağırlığını koyan Alex'siz bir yarış dünyası eksik olurdu! Alex de Souza isimli koşamadan ölmüş bir at var. Ancak çok parlak bir isim de var; King Alex. Çok başarılı bir yarış hayatı olan safkanın Gazi Koşusu'na kadar uzanan bir yaşamı var. bu süre içinde 4 tane Grup koşu koşup 1 birincilik 3 üçüncülük elde etti. Sakarya Koşusu'nda Topor, My Lady, Ateşin Kızı gibi atları geride bırakan safkanın 255.000 lira civarında kazancı var. Inspector'un kazandığı Gazi Koşusu'nda 16. olan King Alex'in bu yarışla beraber yarış hayatı bitmiş oldu.

Fenerbahçe'de bir dönem oynamış olan süper santrafor Anelka'da bir ata isim olmuş durumda. Apiiah'ın anne kardeşi olan Bin Ajwaad - İremnaz orjinli Anelka da hiç yarış koşamamış, şu an 6 yaşında.

Bir dönem at koşan Rıdvan Dilmen'in de sahip olduğu atın adının, Fenerbahçeli oluşundan geldiği kesin. Atının adına Okocha'ya istinaden Jay Jay koyan Dilmen bu safkanla başarı aradı.

Pistlermizde koşan atlar içerisinde bir de kalecimiz var. Ender duyduğumuz kaleci isimli atımız Mondragon. Galatasaray kalesini senelerce başarıyla koruyan Mondi'nin adını taşıyan at ise pek başarılı sayılamaz. 8 yarışta koşan Mondragon'un tek bir dördüncülüğü mevcut.

Galatasaray'ın Super Cup maçında Fatih'in muhteşem ortasına ayağını koyarak kupayı Türkiye'ye getiren Süper Mario Jardel de pistlere çıkmış durumda. 42 yarışta 4 birinciliği buluna Jardel'in 135.000 lira kazancı var.

Türk Futbol Tarihi'nin tartışmasız en büyük isimlerinden biri, her yönüyle Türkiye'ye gelmiş geçmiş en iyi yabancı oyuncu Hagi de yarış koşanlar arasında. PRIMO DOMINIE(GB) - NIGHT AUCTION(IRE) orjinli Hagi 12 yarış koşup aynı Mondragon gibi sadece bir kez 4.lük elde edebilmiş.

Futbollarıyla taraftarın gönlünde taht kuran isimleri yarış pistlerinde de görmek, yarışseverlere zevk veren durumlardan biri. Bu yazımızda sadece ülkemizde top koşturan futbolcuların adını taşıyan atlara baktık. Bir çok dünya yıldızın ismini taşıyan safkan da yarış koşuyor. Bunlara da sonraki yazımızda bakacağız.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails