9 Şubat 2010

İzmir'de Neler Oluyor!

2 gündür yazacağım, bir türlü fırsat olmadı. Pazar günü koşulan İzmir koşuları diyince zaten herkes anlayacaktır hangi konuya değineceğimi. İzmir komiserleri çok enteresan bir karara imza attılar. Hem de uzun süre konuşalacak bir hataya.

Yukarıda da söylediğimiz gibi günlerden pazar. İzmir'de önceki günden beri yağan sağanak yağış var. Pist çamur. Yarışlar Elazığvari bir şekilde koşuluyor. Önde bir grup, arkada bir grup, etliye sütlüye dokunmayan bir başka grup. Farklar boyla değil saniyeyle ölçülüyor.

Saatler 4'ü gösterdiğinde atlar starta girmeye devam ediyorlar. Sırada 2. koşu vardır. Ve yarış başlar. En dış kulvardan start alan Irdır içe doğru gele gele, koşunun liderliğini alır. Jokeyinin sürekli teşvikiyle yarışa tempo vermeye devam eder. Son viraj Ildır'ın 4-5 boy liderliğinde dönülür. 400 geçildikten sonra ileride bir su birinkitisi göze çarpar. Safkan buradan korkarak, biraz da jokeynini yardımıyla, dışarıya doğru açılır. Ildır dış kuluvardayken biraz içerden, pistin ortası olarak nitelendirebileceğimiz bölgeden Karakaya ve Bozdemir ikilisi gelmektedir. Ildır'ın jokeyi M.Gönültaş sağ tarafından, Karakaya ve Bozdemiri'in üzerine doğru 3-4 tane kamçı vurarak Önce Karakaya'nın önüne geçer daha sonra Bozdemir'i dağıtır. Hemen ardından, 200 geçilirken dışa doğru açılarak Karakaya'yı bozar sonra yine gelip Bozdemir'e yapışır. Ve jokeyi sağ elinden kamçıyı hiç düşürmez, kullanmaktan çekinmez, sola almaya denemez. 3 at taraklama photoyu geçerler yarışın sıralaması Ildır, Bozdemir, Karakaya şeklinde olur. Kuşku yoktur, koşuya protesto çekilecektir. Buraya kadar aslında anormal olan hiç bir durum yok. Ama bu noktadan sonra tarihe geçecek karara adım adım gidilecektir.

Protesto çekilmesi ya da ekrana yansıması nedense 5 dakikadan fazla sürdü. Daha sonra sarı yazı ekranda görüldü. Herkes ekrana kitlendi. Ancak ortak bir kanı vardı zaten. Yarış değişecekti. Kuponlarında Ildır'u bulunduran yarışseverler dahi, 10 lira ganyalık atı bulmalarına rağmen yarışın değişeceğini tahmin etmekte ve bu nedenle üzülmekteydi. Bir müddet süre geçer. Sonuç bir türlü çıkmamaktadır. Bir sonraki yarış için atlar padoktadır. Karar çıkmaz. Atlar piste çıkmaşlardır. Karar hala yoktur. Atlar starting-box gerisinde toplanmışlardır artık. Hala karar yok. Yarış saati çoktan geçmiştir, atlar starta girmek için protesto sonucunu beklemektedir. Ve uzun bir süre sonra karar nihayet açıklanır. Herkes büyük bir şok yaşar. Protesto reddedilmiştir. Kimse inanamaz, böyle bir kararın çıkma ihtimali düşünülmemiştir bile. Komiserler Kurulu kararını vermiştir. Yarışta sıralamayı etkileyen bir durum yoktur. İşte bu karara imza atan Komiser Kurulu'nun raporu;


Ey İzmir Komiserleri,

1. "Ildır içeri yatarken Karakaya'yla arasında fark varmış, Bozdemir'in de önünü kapatmamış." Ildır Karakaya'nın önüne geçiyor. Sprinte kalkan bir attan bahsediyoruz. Atlar da canlı. Karakaya'nın önüne geçen Ildır'dan etkilenmesi için arada hiç mesafe olmaması mı lazım ? Kuyruk kuyruğa olmazlarsa kulvarını kapatmış olmuyor mu ? Bozdemir'in önüne geçmemiş. Tabiki geçemez nasıl geçsin ? Aralarında boy fark mı var ? Bir atın önüne geçebilmek için onun önünde olmak gerekir, 1 boyluk fark gerekir. Bu fark olmadığı için önüne geçemeiştir evet, ama Bozdemir'i dağıtmıştır 2 metre içeri sokmuştur. Komsilerimize göre faul olması için sadece önüne geçmesi gerekmetedir anlaşılan.

2. "İlerleyen mesafelerde Ildır tekrar dışarı "çok az" açılıp Bozdemir atın önünü kapatmamıştır." Sadece ön kapatmaya baktığımız için Karakaya'nın darbeyle dışarı savrulması önemsizdir.

3. "Ildır'ın jokeyi elinden geleni yapmasına rağmen atı kontrol edemediğinden yaptığı kulvar değişiklikleri sıralamayı etkilememiştir." Buradan da anlaşılabileceği gibi önemli olan atın gezinmesi, faul yapması değil, jokeyinin gerekli çabayı göstermesi. Jokeyimiz iyi niyetli olursa, içindeki atı bariyere de soksa, düşürse de problem yok gibi.

4. "M. Gönültaş 7 gün ceza almıştır." Her türlü gayteri sergilese de ceza almaktan kurtulamamıştır. Ancak merak ettiğim şey, usulsüz kulvar değişikliği yaptığı belirlenen jokeye ceza verirken, yarışın nasıl değişmediğidir.


Skandal yarışı buradan izleyebilrsiniz, siz de farklı düşünmeyeceksiniz.

İşin bir başka acı boyutu da kararın oy çokluğuyla değil, oy birliğiyle alınmış olmasıdır. Bu demek oluyor ki hiç kimse protestonun kabulu yönünde el kaldırmamıştır. Herkes yarışın değişmeyeceği konusunda hem fikirdir.

Son Düzlük programında Hakan Cantınaz komiserlerin altılı ganyandan anlamadığı, oynamadıkları hep söyler. Gerçekten bu durum böyledir. Ancak ben bunu biraz daha genişleteyim. Evet altılı ganyan oynamıyorlar ama, at yarışlarından da anlamıyorlar. Böylesine büyük skandal bir karara imza atan, istikrarsız bir kurulun işini yapamayacağı izlenimi giderek güçlenmiştir. Yarışseverler bu tür hatalarla, artık bıkma noktasına gelmişlerdir.

Beşiktaş taraftarının, Yıldırım Demirören için "yeter Yıldırım Demirören" diye bağırması son derece moda olmuştu. Biz de İzmir Komiserler Kurulu'na "Yeter!" diyoruz.

Yazık.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tüm içtenliğimle katılıyorum. ben o günden beridir yurtiçi yarış oynamıyorum. tüm yarışsevelrinde bugüne dek oynamamasını beklerdim. ancak olmadı .ne yaplım onlar kürkçü bizlerse tilki olduktan sonra yaparlarmı??

Related Posts with Thumbnails