5 Şubat 2010

Beşikçi Ekürisi Veda Ediyor




Uzun zamandır aklımda olan bir konuya nihayet değinme fırsatı buluyorum. Takip edenler hatırlayacaklardır. Bloga mecburi bir ara vermeden önce yazdığım son F.Derya Beşikçi'nin vefat haberiydi. Yetiştiriciliğimiz için ne kadar büyük bir kayıp olduğundan bahsetmiştik. Aradan neredeyse 5 ay geçti. Bu sefer ekürinin aldığı satış kararına göz atacağız.

Ekürinin bu kararını öğreneli ne kadar oldu hatırlayamıyorum. Ancak ilk okuduğum anda inanılmaz bir üzüntü, çok büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Eküri Rokoko dahil olmak üzere tüm atlarını, 2009 doğumluları, kısrakları ilan yoluyla satışa çıkarmış.

Satış ilanında Rokoko ve Tenedos dışında tüm atların fiyatı belirlenmiş durumda. Koşar durumda olan Little Tulip, Gold Tulip, Parpali, Fafatara sırasıyla, 75, 60, 65, 45 Bin TL'ye alıcı bekliyor.

Little Tulip 4 yaşında. Rokoko'nun Gazi yardımcısı. Rokoko'ya fedai olarak koşmaya başlamadan önceki 4 yarışında 3 birinciliği var. Koştuğu süre içinde benim beğendiğim bir safkandı. Ancak Gazi Koşusu'ndan sonra bir daha kendine gelemedi. Gazi'den sonra 1 yarış koşabildi, ardından 3 aylık ara verdi. Aradan sonra bir KV yarış kazandı. 2 yarış daha koşan safkan 2 ay daha sahalardan uzak kaldı. Son olarak Ocak ayında start alan safkan Royal Victory'nin kazandığı yarışta 7. olarak toparlanma sinyali vermişti. Galop yapmaya devam eden safkanı yakın zaman içinde bir yarışta görebiliriz. Tabi soru işareti, ekürinin atları satana kadar yarış koşup koşmayacağı. Biraz önce de belirttiğimiz üzere Little Tulip'in satış fiyatı 75.ooo lira. Kazancı ise 130.000 lira civarında. İlerisi için de başarılı olabilecek potansiyele sahip. İnsanın "cebimde para olsa" diyeceği bir durum. Alıcısı güzel bir iş yapmış olacak.

Gold Tulip, ekürinin bir diğer atı. Annesi Celebrity Style bir Seeking The Gold yavrusudrur. Seeking The Gold Derya Beşikçi'nin önem verdiği bir hattı. Damızlık kısrakları arasında yine bir Seeking The Gold kızı Wait For Spring vardır. Kalite olarak kuşkusuz iyi bir noktada Gold Tulip. Ancak sakatlıklarla, sorunlarla başı belada olan bir at. Geçen sene yaklaşık 4 ay bir süre pistlerden uzak kalan safkan, bu sene de henüz piste çıkamadı. Son yarışı olan 4 Kasım'dan sonra atın galop yapmadığını görüyoruz. 95.000 Lira civarında kazancı olan safkanın 60.000 lira satış fiyatı mevcut.

Parpali, anneden Tenedos'un kardeşi. Koşar durumda satışa çıkarılan atlar arasında tek erkek. Ülkemizde, aygırların sınırlı sayıda olmasından kaynaklanarak, anne tarafının çok daha önem kazandığını biliyoruz. Anneden çok başarılı bir kardeşi olan Parpali 3 yarış koşup son yarışında 3.lük elde etmiştir. Bu 3.lük onun tek tabelasıdır. Yarışlarında benim pek beğenemediğim bir safkan. Tabi bu düşüncem koştuğu yarışlardaki performansına göre değerlendirmemdir. Satış bedeli 65.000 lira. Bu da atın potansiyelini gösteriyor bir nevi. mevcut performansı vasat olan safkan orjiniyle hala ümit vaad edebiliyor. Galoplarına baktığımızda yılbaşına kadar düzenli çalıştığını ocak ayında ise bir galop yaptığını görüyoruz.

Fafatara'ya geldi sıra. Cihanyandı Lütfiye kızı. Özellikle Rokoko'dan sonra çok şey beklenen safkan 5 yarış koştu. Başarısız bir performasn görüyoruz. İlk yarışına favori giren safkan favori olmasına rağmen çok kötü bir yarış koştu. Daha sonra ganyanı sürekli arttı, yarışseverlerin güveni azaldı. Son yarışında 55 lira ganyanla start aldı. Bir Manila tayı olması sebebiyle hep bende, 3'lülüğünde uzun mesafelere iyi koşar düşüncesi vardı. Ben hala başarılı olabileceğini düşünüyorum. Aynı Parpali gibi ocak ayında tek bir galobu var. Atların problemi mi var, kenter mi devam ediyorlar, çalışmalarını çiftikte mi yapıyorlar bilemiyorum.

Satış listesinde en gözde olan 2. ata gelelim. Tenedos. 14 yarış koşan kum pistin başarılı ismi 7 birincilikle güzel bir başarı yakalamış durumda. Özellikle Geçen sene kazandığı G1 Nene Hatun Koşusu'yla kalitesini iyice kabul ettirmiştir. Ancak bu yarıştan sonra safkan tam olarak toparlanamamış. Sonraki 4 yarışında bir birinciliği olmazken, Kasım'dan beri start almıyor. Tenedos için çok bir şey yazmaya gerek yok. Fiyatı karşılıklı belirlenecek bir safkan. Şu an için bir satış haberi çıkmış değil.

Rokoko'yu en sona bırakmıştık. Ancak Rokoko için, özellikle de benim ayrı bir sayfa açmam gerekir. Bu yüzden bir sonraki yazım Rokoko üzerine olacak. Ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz benim çok sevdiğim Rokoko'yu. Ancak atın satıldığı haberi geldi bile.

Beşikçi Ekürisi sahamız için çok önemli bir yer taşıyordu. Atçılığımıza büyük bir katkı yaptılar. Ancak F. Derya Beşikçi'nin vefatından sonra aile formanın temsilinin devamı gibi bir karar almadı. Aslında benim beklediğim buydu. Ailede atlarla çok ilgilenme isteği olmayabilir. Derya Bey'in at aşkı aileye yansımamış olabilir. Böyle bir durumda yetiştiriciliğe devam etmeleri beklenemez. Ancak benim düşüncem, en azından var olan atların yarış hayatlarının sonuna kadar bu forma altında koşmasının en iyi çözüm olacağı yönündeydi. Sonuçta atlarla birebir ilgilenmelerine gerek yok. Bir çok at sahibinin yaptığı gibi, uzman bir ekibe bu safkanları emanet edip onlar aracılığıyla koşmaya devam edebilirlerdi. Bu şekilde Derya Beşikçi'nin anısına güzel bir katkıda bulunabilirler, Beşikçi adını sektörde gururla taşımaya devam edebilirlerdi.

Bu kararı verecek olan aileydi ve aile bence bu satışlarla sektören tamamen çekildiğini ilan etmiştir. Manali, Bebek Cafe, Sinyor Sassi, On Footh Trouble, Dr Lucky gibi adından söz ettiren atlar koşan, son dönemde yetiştirdiği Tenedos ve Rokoko ile tekrar çıkışa geçen, atçılığımıza bir çok at değer kazandıran bu önemli ekürinin çekilme kararı atçılığımız için çok üzüntü vericidir, büyük bir kayıptır. Sayın Derya Beşikçi'yi tekrar rahmetle anıyoruz. At yarışlarına yaptığı katkılardan, ettiği hizmetlerden dolayı teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunuyorum. Beşikçi Ekürisi'ni ve o güzel Sarı-Kırmızı formayı asla unutmayacağız.

1 yorum:

caş dedi ki...

MERHABA BEN CAŞ BİZİM BLOGT DA YAZILARINI YAZARAK BİLGİLENDİRMEN ÇOK İYİ OLMUŞ YORUMLARINI BEĞENEREK OKUYORUM BAŞARILAR DİLERİM

Related Posts with Thumbnails