17 Şubat 2010

Akıntıya Karşı Kürek Çekiliyor



Son zamanlarda Komiserler Kurulları'nın aldığı kararlar gündemden hiş düşmüyordu. Her hipodromda birbirinden farklı kararlar çıkıyor, her yarış için farklı uygulamalar oluyordu. Bu tartışmalı kararların iyice arttığı bir dönemde, ilki geçen sene yapılan komiserlere yönelik seminerler verildi.

15 Şubat'ta Şanlıurfa'da başlayan ve 8 hipodromda görevli tüm komiserlerin katıldığı seminerler ziniri 3 gün sürdü. Amacı, kararlarda bir standart yakalatma olan bu eğitim nitelikli programda tartışmalı koşular da gösterilmiş.

Her yarışseverin başından geçmiş bir protesto hikayesi muhakkak vardır. Çoğu yarışsever Komiserler Kurulu'na olumsuz bakar. Birime değil ama yaptıklarına. Bunun sebebi genellikle kararlarda bir standart olmaması ve kendilerine göre yanlış sonuçlar çıkmasıdır. Bu yönde tüm komiserleri toplayarak ortak bir akıl yaratma çabası kabul edilebilirdir. Ancak bu şekilde bir yorum birliği sağlanacaktır. Ama ne kadar? Bence bu seminerlerin etkisi en fazla 1 ay sürecek, sonra herkes yine kendi bildiğini okumaya başlayacak. At yarışlarıyla, önceden bir ilgisi olmayan insanların yorum yaparak kararlara vardığını göz önünde bulundurursak, aynı yarışın iki kere oynatılmasında bile 2 farklı karar çıkabileceğini düşünmek yanlış olmaz.

Eğer standart istiyorsak bütün kararlar tek bir organdan çıkmalıdır. Ben kararlarda standartın tek yolunun komiserler kurulun tekelleşmesinden geçtiğini düşünüyorum. Yanlış bir anlaşılma olmaması için bunu 'tek'elleşme olarak da dillendirebiliriz. Nedir bunun yolu peki? Yarışları inceleyecek kurul her hipodromda değil, tek bir merkezde olacak. Sonuçta komiserler kurulu canlı izleyerek yarış üzerinde karar almıyor. Bunun için ise aklımda uzun süredir olan bir fikir var. Kimilerine ütopya olarak bu fikir üzerinde biraz daha çalışmam gerekiyor. Daha sonra zaten yazacağım.

Ne kadar seminer yapılırsa yapılsın, tüm hipodromlar için geçerli olacak uzun soluklu bir standartizasyon söz konusu değildir. Çünkü bu eğitimle ya da başka bir şeyle olmaz. Yorumla verilen kararlar 8 ayrı kurul için ortak bir paydada toplanmaz. Zaten bunun olmadığını yakında görmeye başlayacağız. Kısa süre sonra yine komiserlerin verdiği kararlar, birbirini tutmayan uygulamalar gündeme gelecek.

Umarım benim beklentimin aksine, kurullar daha sağlıklı işler, kararlar birbirine daha yakın olur. Umarım bu konuda yanılırım.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails