13 Şubat 2010

İlkbahar Tay Satışları'na Bakış




İlki geçen sene yapılan İlkbahar Tay Satışları'nın ikincisi Mart ayı içerinde gerçekleşecek. İlkbahar Tay Satışları benim çok önem verdiğim bir organizasyon. Çünkü atçılığa yeni başlayacak olan insanların sektöre girmesi daha kolay bir hal alıyor. Bunun yanında yetiştiriciler de atlarını daha çok talebin olabileceği bir vitrine çıkarıyorlar. Alıcı ve satıcının buluşması adına çok güzel bir organizasyon. İlk satışlardan sonra bu satışara yönelik pek çok olumsuz eleştiri yapılmıştı. Biz de bunlara karşı biraz cevap vermeye çalışmıştık.Satışlarda satışı gerçekleşen atların performansını değerlendirmiştik. Şimdi ise ikinci satışta görücü karşısına çıkacak atları incelemeden önce, tekrar ilk satıştaki atlara göz atacağız. Bakalım Temmuz'dan bu yana neler değişmiş.

1. FLICKA, CENTAUR (GB)-ELECTRON (IRE)
25.000 liraya alıcı bulan safkan hala henüz yarış koşmadı

2. ASİLANA, MUTAMANNI (GB)-ANALISA (IRE)
7.000 liraya satıldı. Aralık'ta koşmaya başladı. İzmir'de çıktığı 3 yarışta henüz başarısı yok.

3. RESPECT, STRIKE THE GOLD-WILD SHAWNEE
Değeri 20.000 lira oldu. Uzun bir süre isimsiz olan safkana Respect adı konuldu. Hala koşu koşmamış olan safkanın sahip bilgisi de görülmüyor.

4. SON DANCER, ALWAYS A CLASSIC-ALTIN DANCER
25.000 liraya alıcı buldu. Koşu koşmadı.

5. HAZAN, KEYİF-SILENT KING
30.000 liraya satılan safkanın tahminimce satışı daha sonra gerçekleşmedi ya da başka bir şey oldu. Cemiloğlu ekürisine ait görülen safkanın 11 yarışta 1 birinciliği, 21.000 lira kazancı var. Şanlıurfa'da koşmaya devam ediyor.

6. LADY TUĞÇE, UNACCOUNTED FOR-BRIDE MAID
50.000 liraya satın alınan safkan hala yarış koşmadı.

7. PİRYOLİ, TRAPPER-HELİN
Satışı 50.000 liraya yapılan safkan da daha yarış koşmadı. Sahibi de şuan Tarık Aydın gözüküyor. El değiştirmemiş.

8. SOUND ROCK, ROYAL ABJAR-ÖMRE BEDEL
70.000 lira karşılığında İbrahim Tatlıses tarafından alınan safkan İStanbul'da 7, İzmir'de 1 yarış koştu. 1 birinciliği, 4 ikinciliği bulunan Sound Rock'ın şu anki kazancı yaklaşık 50.000 lira.

9. ALİ SİNA, RED BISHOP-FREE LADY
Satışın en pahalı tayı olup, 152.000 TL’ye Metin Çoktav tarafından satın alınmıştı. King Bishop'un tam kardeşi. 3 yarış koştu. Aradan sonraki İstanbul yarışında dikkat çekti. Her an için başarılı sonuçlara imza atmaya başlayabilir. Ekleyelim, satışlarda Metin Çoktav tarafından alınan at, yetiştiricisi Muammer Öğüt üzerine görülüyor.

10. WORLDPOINT, CAPTAIN RIO-PLAYFUL SPIRIT
105.000 lira ile satışta 100.000 barajını geçen 3 attan 1'i olan Worldpoint kuşkusuz satışların en başarılı atıydı. 4 yarış koşan başarılı safkan 2'si G3 olmak üzere tüm yarışlarını kazandı. Ancak Worldpint'i geçtiğimiz haftalarda kaybettik. Kısacık yarış hayatını yaklaşık 160.000 lira kazançla kapattı.

11. CHARLIE BROWN, ROYAL ABJAR-ANTAKIYA
100.000 liraya satılan safkan Worlpoint'in ekürisidir. İlk yarışında Maiden'dan çıktı.2. yarışında Arlaık ayında 2.lik elde etti. O zamandan beri koşmuyor. Demil'in anne kardeşi olan safkan, sakatlıklarla boğuşmazsa başarılı bir yarış hayatına sahip olmaya adaydır.

12. İPSALA POSTASI, WEST BY WEST-NORDIC RIDDLE
75.000 liraya alıcı bulan safkan da henüz yarış koşmayanlar arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Black Man'in anne kardeşi olan safkanı izleme fırsatı bulmayı umuyoruz.

13. BELGİNİM, STRIKE THE GOLD-FINE QUILL
29.000 liraya satışı gerçekleşen safkan ilk incelememizde henüz yarış koşmamıştı. Bursa'da iki yarış koşmuş daha sonra İzmir'e götürüldü. Artık hepimiz yakından tanıyoruz. Son yarışını dün koşan Belginim, Passing Shot'ın kazandığı yarışta 4. oldu. Koştuğu 7 yarışın, ilki dışında tabeladen düşmedi. 2 birinciliği var. 46.000liralık kazanca sahip olan safkanın sahibi, satışta safkanı alan Emrah Karamazı değil, Taner Demirbaş.

14. JUSTIN TIME, BIN AJWAAD (IRE)-GIRL IN PARADISE
Safkan 45.000 liraya el değiştirdi. KAramazı ailesi tarafından alınan bir başka at. İlk yarışında maidendan çıkmayı başaran safkan 3'ü kısa vade olmak üzere 11 yarış koştu. 2 birinciliği var. 60.000 lira kazancı şimdiden sağlayan Justin Time yarış hayatına Adana'da devam ediyor. Satışlardan sonra en çok yarış koşan at olma özelliği taşıyor.

15. SEA GUN, SEA HERO-VIOLA
Satış bedeli 42.000 lira oldu. Berdan Yerlikaya tarafından alınan safkan şu anda yetiştiricisi üzerine kiralık koşuyor. İlk incelememizde hala yarış koşmamış ve ismi konmamış olan Sea Gun ilk yarışında Bursa'da maidendan çıktı. Aradan sonra Ocak 26'da koşarak tabelaya giremedi. 23.000 lira geliri var.

16. MORÇEŞME, BIN AJWAAD-SILVER GLINT
İlkbahar Tay Satışları'nda 36.000 liraya satılan safkan ilk incelememizde Bursa'da bir yarış koşmuştu. Ondan sonra 5 yarış daha koşan safkan 2 dördüncülük, 1 üçüncülük elde edebildi. Şu anda Ekrem Dizdar'ın forması altında.

17. YALÇINRÜZGAR, NATIVE PROCIDA-SUTTONIAN
25.000 liraya İshak Yalçın tarafından alınan safkan da ilk yazımızda yarış koşmayanlar arasındaydı. Sonbaharda iki yarış koşan ve baraşı elde edemeyen Yalçınrüzgar bugün Adana'da piste çıktı. Atombey'in kazandığı yarışta, birinciden yaklaşık 4 saniye geri geldi. Safkanın zamana ihtiyacı olduğu açık.

18. LORESIME, VAN DAMME-ALUNA
Satışı 25.000 liraya gerçekleşmişti. Uzun süre isimsiz kalan safkanı İshak Yalçın almıştı. 2 yarış koşan ve başarı elde edemeyen safkanın sahibi Sadrettin Atığ olarak görülüyor.

19. NEFESKESEN, NITRO-GÖNÜLVEREN
ilk yazımızda ön plana çıkan atlar arasındaydı. Bunun nedeni uygun satış fiyatı ve başarılı yarışlarıydı. ilk 5 yarışında 1 ikincilik 3 birincilik elde eden safkanın daha sonra formu aşağıya doğru indi. Toplamda 10 yarış koşan Nefeskesen, ilk 5 yarışından sonra sadece bir kez 3.lük elde etti. 22,500 liraya el değiştiren safkanın kazancı 90.000 lira civarında.

Çok fazla at satışının olmadığı Birinci Bahar Satışları'nda Worlpoint çok ön plana çıkmıştı. Gelecek için ise Sound Rock, Ali Sina, Charlie Brown ümit vermektedir. İlk olması nedeniyle çekincelerin çok olduğu satışların ikincisinin daha verimli geçeceği düşüncesindeyim. Önemli olan ilk adımın atılmasıydı. İyi ya da kötü bu yapıldı. Artık ilerlememiz gerekiyor. Gerek satışa gelen atların kalitesini, gerek alıcı sayısının, gerekse satış adededinin artmasını istiyoruz.

Bir sonraki yazımızda bu seneki satış katalogunda göze çarpanları, ön plana çıkanları yazacağız.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails