4 Ocak 2012

Planlı Yarış Koşma ve Zıttı Aydemirhan


Aydemirhan'ın yarışlarının üstüste geldiğini bir kez daha bloga taşımıştık: Cumhurbaşkanlığı ve Aydemirhan
Üstünden çok da uzun bir zaman geçmeden bu konuya tekrar değinme gereği duyuyoruz. Zira safkanın durumu yarışseverleri tedirgin eder hale geldi.

Bugün Adana'da A3 Kurtuluş Koşusu'nda start alacak olan Aydemirhan'ın koşu arası 10 gün. Yarışa katılanlar arasında en yakın arayla koşacak olan Aydemirhan. Bu koşudan önce ilki Adana'da ikincisi İzmir'de olmak üzere 8 günde 2 tane grup yarış koştu. Bir başka ifadeyle bugün, 18 gün içindeki 3. koşusuna çıkacak!
Sık sık koşan sadece Aydemirhan mı var? Tabiki hayır, ancak gerçek kalitesini plansız koşularından dolayı hala gösteremediğini düşündüğüm Aydemirhan'ı öncelik teşkil ediyor. Düşüncem Aydemirhan'ın, yarış seçilerek koşulması halinde kolay kolay yarış kaybetmeyeceği şeklinde. Dedim ya, Aydemirhan farklı bir at.

Sizi rakamlara boğmak istemiyorum ama çok çarpıcı bir kaç istatistiki veri ile yazıya devam edeceğim. Aydemirhan 5 yaşına yeni girmiş olmasına rağmen 48 yarışa katılmış, bugünle beraber 49. Katıldığı Gazi Koşusu'nda sonra ise, yaklaşık 1,5 yılda tamı tamına 34 kez koşmuş! Uzun, kısa, kum, çim, sentetik ayırt etmeden başarılı yarışlar koşsa da oldukça fazladır 34 yarış. Kıyaslama yaparsak, Gazi Şampiyonu Mystical Storm Gazi'den sonra 12 kez toplamda 25, Gazi ikincisi Akdeniz Ateşi Gazi sonrası 13 toplamda 28 , Mavi Kumsal Gazi sonrası 15 toplamda 27, Sultans of Swing Gazi sonrası 11 toplamda 27, Hakkar ise Gazi sonrası 12 toplamda 21 kez koşmuş. 2010 Gazi Koşusu'na katılıp (Aydemirhan'dan sonra) en çok yarış koşan isim ise Gazi'den sonra 20, toplamda 34 yarış ile Smerç. Aydemirhan'ı tekrar hatırlatalım Gazi'den sonra 34, toplamda 49

Elma ile armutu karıştırmamak için aynı jenerasyonun Gazi koşmuş safkanlarını ele aldık. Aydemirhan dışında incelediğimiz 6 atın ortalama koşuları şu şekilde; Gazi 'den sonra koştukları yarış sayısı 14, şu ana kadar koştukları toplam koşu adedi ise ortalama 27 olarak çıkıyor. Aydemirhan'ı tekrar hatırlatalım Gazi'den sonra 34, toplamda 49. Bir başka şekilde ifade edersek başarılı akranlarına nazaran 2 misli koşu koşmuş.

Zorluklara baş kaldıran çok özel bir at Aydemirhan. Maalesef Aydemirhan'ın ilgilileri safkana bizim kadar sahip çıkmıyor ve heykeli dikilecek, efsane olabilecek bir atı günden güne eritiyorlar.

Yazıyı yazarken Aydermirhan'ın bugünkü koşusunu kazandığını öğrendik. Yarışı kazanmış olması bizim yazdıklarımızın yanlış olduğunu göstermez. Rahmetli Özdemir Atman'ın bir sözü vardır, 'İngiliz atı 3 haftadan önce kendi toparlayamaz' derdi. İşin gerçeği budur; Aydemirhan nerede grup yarış varsa koşuyor. Bereket, özel bir safkan olduğu için bu yoğun tempoya dayanabiliyor. Ama nereye kadar? Sakatlıklar, sorunlar ortaya çıkmadan safkanın planlı bir yarış takvimine uygun olarak koşması lazım. Sonradan pişman olmak yersiz olacaktır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails