21 Ocak 2012

Sağduyu Eksikliği | Favori Yarıştan Çıkar, Spiker Heyecan Katar, Jokey Sevinç Gösterisi Yapar


Maalesef yarışçılığımızın kanayan yarası EFG sorunsalı yine saç-baş yoldurttu. Bununla beraber günün 4. koşusunda yaşanan olaylar, Lucky Moon'un yarıştan çıkarılması, çıkış şekli, çıkış vakti ve sonrasında büyük skandala doğru giden yolda atılan pek çok adımla, malesef, yarışçılık tarihine geçecek bir akşam yaşadık.


Saat 18.59 sularında ekranları başında TAY TV, TJK TV izleyenler birazdan gelişecek olayları ön göremezdi. Atlar start gerisinde turlarını atarken saha hakemi kuleye çıkarken görüldü. Daha sonra siyah bayrağı eline aldı, kaldırdı ve sallamaya başladı. Evet bir at yarıştan çıkmıştı. Ama kim? Bu arada spiker devreye girdi. İlk safkan starttaki yerini alırken Lucky Moon'un, bir başka ifadeyle yarışın sürdirek favorisinin yarıştan çıktığını öğrendik. Ganyan oyunları bir anda yanarken, yarışsever EFG'nin kim olduğunu bilmeden, anlamsızca ekrana bakmak zorunda kaldı. Yarış Lucky Moon'suz başladı ve koştuğu 3 yarışta en yakın bitirdiği yarış 5 saniye olan Brave Knight koşuyu büyük bir sürprizle kazandı. Bakmayın ganyanın 9 küsür olduğuna, Lucky Moon koşsaydı 30'daz az olmazdı. Zira yukarıdan çiftesi 554 lira verdi.

Şimdi bir adım geri atalım. Yarışsever boyutundan çıkıp sahaya inelim, orada neler yaşandığını anlatalım. Lucky Moon'un yarıştan çıkma sebebini komiserler raporunda şu şekilde açıklamış; START MAHALLİNDE SAKATLANDIĞINDAN DOLAYI SAHA VETERİNER HEKİMİNİN RAPORUNA İSTİNADEN...  Durumu Halis Karataş'ın menajeri olan Mustafa Sav'a sordum, sağolsun hemen cevapladı. Mustafa Abi'den aldığım bilgi şu şekilde: Lucky Moon yarış için ahırdan çıkarken ayağını vuruyor. Ancak ayağına zarar verip vermediği ilk anda anlaşılmıyor. Bu nedenle Lucky Moon'un antrenörü, Halis Abi'ye atın ayağına dikkat etmesini istiyor. Daha sonra Halis Karataş Lucky Moon'un ayağının topalladığını görünce safkan yarıştan çıkartılıyor. Görüldüğü üzere Lucky Moon'un yarışta çıkarılmasında ne jokeyin ne de ilgililerinin ihmali var.

Bizi rahatsız eden süreç safkanın yarıştan çıkartılmasıyla başladı. Beraber bakalım.

Safkanın start almayacağının ilanı biraz garip oldu. Siyah bayrak kaldırılmasıyla beraber koşuya katılacak atlar start makinasına yönlendirildi. Lucky Moon'un koşmayacağı haber ilk at makinaya girerken verildi. Arkadaşlar bu ne acele? Koşmayacak at sıradan bir at değil. Sürdirekt favori, kuponların büyük bir bölümünde tek olan bir isim. İki tur attırın, bir yarışsever durumu idrak etsin. Nedir bu, yangından kaçırır gibi start veriliyor?

Start veriliyor, yarışsever çaresizce, EFG'nin dahi kim olduğunu bilmeden yarışı izledi. Yarışı da izlemedi aslında, aklı fikri hangi atın 'yanıp-söndüğü'ndeydi. Bu heyecan koştuğu üç yarışında sırasyıla 5, 13 ve 9 saniye geri gelen Brave Knight'ın liderliği almasıyla sona erdi. Yarışseverin isyanı da son metrelerle beraber başladı.

Öncelikle bir noktayı vurgulayalım, yarışsever EFG uygulamasından dolayı ilk kez mağdur olmuyor. Pek çok kez yarış öncesi starttan çıkan at oldu. Yarış öncesi bir çıkan at söz konusu ise, şu kesindir ki, muhakkak suretle yarışseverin bir kısmı mağduriyet yaşayacaktır, yaşıyoruz, yaşayacağız da. Buna ilaveten çıkan at bir de favori ise iş çetrefilli hale geliyor. Kuponlara yoğun olarak tek atılan bir atın yarıştan çıkmasıyla beraber yarışın tüm unsurlarının ekstra sağduyulu olması gerekir.

Yarışın sonlarında Brave Knight'ın rakiplerine hakim olmasından sonra yarışı anlatan spikerimiz bağırmaya başladı. Yarışsever zaten, İzmir yarışları başta olmak üzere bağırarak yarışa heyecan kattığını zanneden spikerleri sevmemektedir. Bir de yarışın büyük favorisi çıkmış, herkes kızgın, umutsuzca EFG bekliyor, tam da EFG beklerken sürpriz olduğu belli olan bir at birinciliğe koşuyor. Bu neyin heyecanı? Yarışseverin %97'sinin %98'inin mağdur olduğu bir koşuda göz göre göre yarışseverin sinir kat sayısını yükseltiyorsun.

Bu yetmezmiş gibi 5. koşu öncesi atlar starta girerken Brave Knight yarışının son metreleri ekrana geliyor. Görüntüyü olmadık yerde, tekrar tekrar, insanların gözüne sokulması yetmezmiş gibi spikerimiz güzel yorumlar yapıyor. 'Günün en büyük sürprizi' bu ayakta yaşanmış. Lucky Moon'un yarıştan çıktığı unutuldu heralde. Neyin sürprizi arkadaşım, yarışsever zaten çaresiz ve kızgın. Adeta yangına körükle gidiyoruz

Bir kelam da Brave Knight'ın jokeyi Gökhan Bektaş'a. Gökhan'ı gerçekten çok severim. Ancak onun da biraz sağduyulu olması gerekirdi. Yarışın sürdirekt favorisi yarıştan çıkmış, yarışsever mağdur, senin atının kazanmasını kimse beklemiyor, Yarışı kazanmışsın bak önüne, geç aynadan. Neden el-kol hareketleri yapıp tepki çekiyorsun? Zoru başardın, eyvallah kazandın ama Lucky Moon'un olmadığı bir yarışta kazandın. Mesaj verilecek en son yarış belki de.

Tüm bu enstantaneler üstüste eklenince bu olayı skandal olarak nitelendirmekte bir hata görmüyorum. Biliyoruz EFG sorununa çözüm üretilmeyecek, öneriler kabul edemeyecek. Çünkü yarışseveri düşünen kişi sayısı fazla değil. Bunda yarışseverlerin de hatasının olduğunu kabul etmeliyiz. Yarışseverler örgütlense, bir gün, sadece bir gün yarışları boykot edip, dağıtılacak ikramiyeyi 0 (sıfır) ilan ettirebilse, müşterek bahise bir günlüğüne katılmasa bakın bakalım sistem aynı şekilde çalışabiliyor mu? Sorunların çözümü için adım atılmıyor mu? Son olarak tekrarlamakta fayda var. Bu, yarışseverin yaşadığı ilk mağduriyet değil. Ama yarışseverin yaşadığı diğer mağduriyetlerden farkının yarış içinde ve sonrasında yaşanan olaylar olduğunu vurgulamakta ısrar ediyoruz. Mağdur olmak var, mağdur olmak var. Mağdur olan kesimin karşına geçip mağduriyetini yüzüne vururcasına davranmak baştan sona sorumsuzluktur. Herkesin sağduyulu, anlayışlı ve iki kez düşünerek hareket etmesi lazım. Yoksa buna benzer olayları daha çok yaşarız.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails