29 Ocak 2012

İzmir'de 'Şanslı' Cuma!


Cuma günü yapılan İzmir yarışlarında, yine, talihsiz olaylar yaşandı. Son koşu olan 5 ve yukarı yaşlı Arap atlarının katılabildiği Handikap 14 yarışın son metrelerinde yarışı kazanan Ihlamur isimli at devrildi. Genellikle atların devrildiği olaylarda bir kazadan, çarpışmadan, takılmadan bahsederdik. Bu sefer durum biraz farklı gelişti. Şanslı diyoruz çünkü, büyük bir kazaya meydan verebilecek olay minumun zararla atlatıldı.

Koşuyu kazanmak için mücadeleye girişen Ihlamur ve Alfredin Oğlu ikilisinden Ihlamur son metrelere avantajlı giriyor. Tam koşuyu kazandı derken bir anda adeta atın ayakları boşalıyor ve at öne doğru yıkılıyor.

En başta Ihlamur'un binicisi Halil Kalınyılmaz'ın durumunu merak eder oldu. Yüreğimiz ağzımıza geldi çünkü öne doğru hızlı bir şekilde fırlayarak düşmenin ne denli kötü sonuçlar doğurabileceğini Yalçın Akağaç'ın Sarraf'tan düştüğü pozisyonda deneyimlemiştik. Çok da benzer değildi tabi ama insanın aklına geliyor işte. Halil'in durumunun iyi olduğunu öğrenince rahatladık.


Atın zaten sorunlarının olduğu ve hem binicisinin hem de ilgililerinin bunu bilerek atı koştuklarını öğrendik. Hem kendi sağlığını hem diğer atların ve jokeylerinin canını tehlikeye atan bu tavır kabul edilebilir gibi değil. Yarışta 19 at koşuyor arkadaş. Ya Ihlamur viraj üzerinde devrilseydi? Ya arkasında 5-6 atı beraberinde devirseydi? Kimin yarışa saatli bomba koyma hakkı var? Bu nedenle yarışta kimsenin canına zarar gelmemiş olması büyük bir şans. Atın devrilmesi şanssızlık değilmiş, ama yarış bitiminde atların yarısının yarışı bitirmek için tırıs geldikleri yerde devrilmesi arka taraf için, diğer atlar ve jokeyleri için şans.

Bir başka olası kaza durumu da bir kaç saniye sonrasında gelişti. Ihlamur'un devrildiğini gören ve kendini ve atını korumak için yön değiştiren atların olması doğal. Umuralp ve aprantisi Sadık Kurt öyle bir hata yaptı ki, arkasından gelen Sehernaz ve Yol Dereli'nin önüne dümen kırdı. Yarışı bitirmek için arkasından hızla gelen atlar varken Sadık Kurt atını yavaşlattı, at aynayı yürüyerek geçiyordu. Yürüyerek geçmesinin yanlışlığı bir kenara bir de sağına soluna bakmadan aynayı geçerken olay mahallinden uzaklaşmak için atın yönünü pistin dışına doğru çevirdi. Böyle olunca arkasından gelen atlara adeta 'gelin bana çarpın' diye bağırmaya başladı. Tam da bu anda arkasından iki at geldi ama bincilerinin anlık müdahalesiyle Umuralp'i sıyırıp geçebildiler. Sormak lazım, altlarında araba yok jokeylerin. Ya Sehernaz ve Yol Dereli bir anda yön değiştiremeseydi, ya Umuralp'a çarpsalardı? Böyle bir hata nasıl yapılabilir? Komiser Raporunda ise bu konuya ilişkin bir cümle bulamıyoruz. Komiserlerin gözünden kaçmaması gereken bir durumdu. İllaki bir kazanın mı olması gerekiyor? Tedbiri elden bırakmamak lazım. Kaza olduktan sonra konuşmak bize hiç bir şey kazandırmıyor. Önemli olan kazaları önlemektir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails