14 Ocak 2012

Bursa'da False-Start'ı Umursamayan Komiserler


13 Ocak 2012 tarihli Bursa koşularında skandal olarak nitelendirebileceğimiz bir olay yaşandı. Değişen-değişmeyen yarışlar, o buna faul yaptı mı, şu kamçıyı açıktan mı kullandı gibi tartışmalarda yorum farkları olabilmektedir. Protesto çekilen ve incelenen koşuda iki düşünce birbiriyle çatışma yaşabilir. Ama mevzu bahis bu sefer biraz farklı oldu.


7. koşu olan Kısa Vade yarışta birinci olan Günaltay, start makinasından rakiplerine göre önce çıkmış. 'Çıkmış' diyoruz çünkü, biz de yarışın tekrarını izlerken farkettik. Dolayısıyla yarışın incelenmeye alınıp, false-start yaşandığının ve koşunun tekrarlanması kararının çıkmasını bekledik.

Bu noktada false-startın ne anlama geldiğini, bilmeyenler ve yarışlara yeni yeni ilgi duymaya başlayanlar için açıklayalım. Terim, koşunun başlaması için tüm atların hazır hale getirildiği startin-box'ın ön kapaklarının açılmasında oluşan zaman farklarını ifade etmek için kullanılıyor. Bir başka deyişle, beyaz bayrak indirilmeden bir ya da birden fazla atın yarışa başlaması veya beyaz bayrak indirilmesine rağmen herhangi bir sebepten bir ya da birden fazla atın ön kapağının açılmaması false-startın oluşmasına sebebiyet verir.

False-start'ı görmesi gereken pistte start makinasının karşısında (bu iş için) bulunan ve yarışın sağlıklı başlayıp başlamadığını gözlemleyen kişidir. Bir terslik gördüğü anda kırmızı bayrağını çekerek jokeyleri uyarmaya çalışır. Erken davranılmışsa atlar 'yarı yoldan' döndürülür yarış tekrar başlatılır. Tıpkı atletizimdeki gibi. Eğer jokeyler uyarılamadıysa koşu günün son yarışından sonra tekrarlanır ve isteyen at sahiplerine atını yarıştan çıkarma hakkı verilir.

False-start uygulaması yarışların sonuçlarının meşruiyetini sağlamak, her katılımcının yarışa adil iştirak etmesi gayesini taşır. Bir nevi haksız rekabetten korunma sigortasıdır. Cuma günü de Günaltay start içinde biraz huzursuzluk yapıyor. Daha sonra kafasıyla box'ın ön kapısına vurup öne fırlıyor, tam o esnada da start veriliyor. Ancak olayın nasıl gerçekleştiği önem arz etmez. Önemli olan bir avantaj kazanması ya da hak kaybedilmesidir. Açıkça tekrarlamak gerekir ki, tüm kapaklar aynı anda açılmadığında false-start olur ve burada yorum farklılığı yoktur!

Ancak komiserler Günaltay yarışına yönelik her hangi bir tavır takınmadılar. Yarışa rakiplerine göre bir adım önde başlayan at üstelik birinci oldu. Yarışseverin güven duygusuna tamamen balta vuran bu olayda, yarışın 2 . 3. ve 4. olan atların ilgililerinin haksız bir eylemle karşılaştığını vurguluyoruz. Böylesine ciddi ve yarışların güvenilirliğini tehlikeye atabilecek bir hadisenin görülmemesi oldukça acıdır, üzüntü vericidir. False-start, işi bulunduğu hipodromda yarışların sağlık bir şekilde koşulmasını sağlamak olan mahalli komiserler tarafından görülmemişse çok yazık. Görülmüşse yine de yarış tekrarlanmadıysa tam bir fiyasko olur arkasından da konuşulması gereken başka konular getirir. Yarışı tekrarlarca bir çok kameradan izleyen insanların  start anını takibe alamaması fazlaca can sıkıcı. Bakalım bu konu ile ilgili neler göreceğiz

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails