8 Ocak 2012

Gece Yarışları 17.30'da Başlamaz !


İzmir Şirinyer Hipodromu'nda ışıklar altında koşuların yapılmaya başlandığı tarih 31 Mayıs 2007'ydi. Neredeyse üstünde 5 sene geçti. Ardından İstanbul ışıklandırıldı. 27 Temmuz 2008'de İstanbul'da ışıklar ilk kez yandı. 3 Ağustos 2008 tarihinde ise İstanbul'da ışıklar altında ilk yarışlar yapıldı. Işıklandırma sürecinde ortaya çıkan motto 'gece yarışları' için altyapının hazır olduğu şeklindeydi. Günler ilerledikçe bu yapı kırılmaya başlandı.


İzmir'de aydınlatılmış sahada yapılan ilk yarış gününde son koşu saat 23.30'da yapıldı. Sonraki programlarda 22.15'e geri çekildi. Daha sonra yarış saatleri erkene alınmaya devam etti. İstanbul'da da ilk gece yarışları 22.00'de sona erdi. Fakat aynı tarife İstanbul'a da uygulandı ve yarış başlama saatleri istikrarlı bir şekilde erkene alındı.

Adı üstünde, gece yarışı. Buna rağmen pratikte 'akşamüsü' yarışları şeklinde gerçekleşiyor. 2012'de sözde gece yarışları çarşamba İstanbul, cuma İzmir, cumartesi İstanbul sırasıyla ilerliyor. Perşembe ve pazar günleri ise orta yol diye nitelendirebileceğimiz İzmir 'öğle vakti' yarışları koşuluyor. Hemen belirtelim Adana'da ışıklandırılma çalışmaları devam ediyor. Yakında gece yarışları furyasına katılacak.

Özellikle hafta içi yarışlarında altılı ganyanın 17.30'da başlıyor olması yarışseverleri negatif şekilde etkiliyor. Gece yarışların başlamasından sonra saatlerin kademeli olarak erkene alınmasında sunulan önemli gerekçe jokeylerin zorlanıyor olmasıydı. Nedir bu zorlanma? Örnek vermek gerekirse İzmir yarışları gece saat 22.00'de bitiyor, ertesi gün saat 13.30'da Bursa yarışları var. İzmir'den Bursa'ya at binmeye gidecek jokeylerin ulaşım problemi ortaya çıkıyor, bunun yanında yoğun bir yarış temposuna girmeleri gerekiyordu. Ancak yarış takvimindeki değişiklikler göz önüne alınmadan bu teamül uygulamaya devam etti. Peki şimdi durum ne?

Öncelikle perşembe günü İzmir yarışları öğle yarışlarından akşam yarışlarına geçirilmelidir. Zaten ertesi gün İzmir'de yarışlar var. Perşembe İzmir'e giden jokeylerden Cuma İzmir-Bursa arasında Bursa'ya gidenlerin sayısı oldukça az. Çarşamba çift yarış programından İstanbul'un yarış saati ileri alınmalıdır. Çarşamba İstanbul yarışlarında altılı ganyan 19.00'da başlayıp 21.30'da bitmelidir. Perşembe gündüz yarışı olmadığı için jokeyler açısından bir dezavantaj oluşmayacak. Perşembe İzmir yarışlarında altılı ganyan 19.00'da başlayıp 21.30'da bitmelidir.

Gece yarışlarının bir anlamı kalmıyor, altılı ganyan 17.30'da başlayınca. Aslında yapılması gereken yarış programlarının, yıllık takvimde gece yarışlarının başlama saatleri göz önüne alınarak planlanmasıdır. Bizde yapılan ise yarış programına göre yarış saatlerini ayarlanmasıdır. En başta yapılan yanlışların cezasını tüm sene boyunca ödüyoruz. Son kertede hafta içi gece yarışları 17.30'da başlamaz. Haftaiçi gece yarışlarının altılı ganyan başlama saati 19.00 olacak şekilde yıllık yarış programı oluşturulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails