15 Ocak 2012

Komiserler Kurulu'nun Faul Algısı: Gülengül ve Aydemirhan Örneğinde Vaka Analizi


Açıkçası bu akşamki Aydemirhan-Gülengül arasında yaşananlar beni oldukça üzdü, hayal kırıklığına uğrattı. Yarışın başında, start esnasında ve daha sonra viraj dönülürken yaşanan olaylar dikkatli seyircilerin gözüne çarpmıştır. Gelin birlikte olaya göz atalım.

Öncelikle Komiserler Raporu'na bakalım. Şu şekilde buyurmuşlar;

4. koşu sonunda; 3 numarada kayıtlı GÜLENGÜL ve 2 numarada kayıtlı BELMONT isimli atların antrenörü, 1 numarada kayıtlı AYDEMİRHAN isimli atın jokeyinin kendi atlarını engellediği gerekçesi ile protesto çekmişlerdir. Kurulumuzca yapılan inceleme sonucunda; start çıkışında 5 no'lu starttan çıkan 1 no'lu AYDEMİRHAN hafifçe kulvar değiştirerek 3 no'lu starttan çıkan 2 no'lu BELMONT isimli ata yaklaşmışsa da derece değişikliği gerektirecek nitelikte bir eylem olmadığından,
diğer yandan son virajda 1 no'lu at virajı alırken 3 no'lu
ata doğru kulvar değiştirmişse de bu eylemin 3 no'lu atın performansını sergileyebilecek bir mesafe olması ve eylemin derece değişikliği gerektirecek nitelikte olmaması nedeniyle her iki protestonun da reddine oybirliği ile karar verilmiştir.

Bir... En dış kulvardan start alan Aydemirhan, içinden çıkan safkanların önüne hafifçe! gelmemiştir. Gerek Gülengül'ün jokeyi Nurettin Şen, gerekse Belmont'un jokeyi Halis Karataş zor pozisyonda kalmışlar, ikisi de ata oturmak mecburiyetinde kalmıştır. Ayrıca Gülengül 2-3 boy kaybederek, grubun gerisinde kalmıştır.

İki... Son viraj dönülürken bariyer dibinde ufak ufak yürümeye başlayan Gülengül, Belmont ve Tofan'ın dışında bulunan Aydemirhan'ın ciddi tamponuna maruz kalmıştır. Gülengül önce bariyer dibinde yalpalamış, hızlanarak gelmesinden dolayı safkan önünde duvar görmüş, kafasını sağa-sola kaldırarak ayak çabukluğu sayesinde, jokeyinin de yeteniğiyle devrilmekten ve olası büyük bir kazadan kıl payı kurtulmuştur.

Üç... Atın performansını sergileyecek mesafe bulunması gibi enteresan bir gerekçe sunulmuştur. Böyle bir izah olabilir mi arkadaş? Faul, fauldür. Faul geçerliliği kazanması için son 100 metre içinde mi olması lazım? Son 100'e kadar her şey serbest mi?

Dört... 'Yarışın bitmesine daha çok vardı' diyorsunuz da, Gülengül viraja temposunu arttırarak giriyor ve bariyer dibinde, Aydemirhan ise grubun en dışında. Viraj zaten keskin. Gülengül, Aydemirhan'ın 2 boy önünde virajı dönebilecekken, 5-6 boy geride kalıyor. Muhtemel mesafe kaybı 8 boy. Yarışın başlangıcını da düşünürsek rakam büyüyor.


Beş... Protesto incelemelerinde de 'o onu geçerdi, onun onu geçmeye zaten gücü yoktu' gibi yorumlara yer yoktur! Yarışsever Manifestosu Madde 31 der ki :Kural kimin kime gücünün yeteceği değil, yarış nizamları çerçevesinde yarışın bitirilmesini emreder. O gün için iyi olan ata, performansı düşük olana faul yapma hakkı verilmemelidir !

Hepimiz Erhan Yavuz'un kasıtlı olarak faul yapmadığını düşünüyoruz. Ancak iyi niyet aramamız, jokeyin sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor. 'Koşuyu zaten Trojen Horse kazadı' deyip olayları görmezden gelirsek olmaz. Konu yarışın sonucunun protesto sonucunda değişip değişmemesi değil, ki o konuda da komiserlerle hemfikir değilim. Böyle bir yarışta jokeyin gün cezası alması beklenen, doğruluğuna inanç gösterilen karar olurdu. Bizim eleştirimiz Aydemirhan'ın jokeyinin yaptıklarına değil, komiserler kurulunun aldığı karara dairdir. Zira daha 'ucuz' pozisyonlara ne kadar ağır cezalar verildiği biliyoruz. Görülmeyen false-startlar, değişik faul yorumlamaları ard arda gelmeye başladı. Ondan sonra kararların standardını yakalayamazsınız, ipin ucu kaçar, yarışsever keyfi kararlar verildiğini düşünür.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

slm,
hem senin screen shot ile hemde tekrar izlendiğinde start çıkışındaki asıl sorunun Aydemirhan değilde Tofan/Kadir oldugu gözüküyor bence..
bu safkandan beklenen T.horse'un yaptığı gibi iç kulvara bir an önce yönelmesiydi (dışındaki üç atta aynen böyle yaptı)fakat o biraz sallanınca özellikle Belmont tost oldu.aydemirhan çabukluk yapınca bu şekilde sonuç çıktı.Ama viraj da Erhan Yavuz niye çıldırdı (normalde at üzerinde bu kadar sert gözükmüyor)anlatsa merakımız giderilir.Gülengülü farketmedi ama ciddi olarak kısrağın performansını etkiledi

Investor dedi ki...

Suç tamamen Tofanın son viraj dönerken arkadaşım dışa açıldıkça niye açılıyorsun ki ee doğal olarak aydemirhan dışardan gitmek istemedi sonuçta dışta gitse en az 4-5 boy geride kalacak.Zaten içten gitmesine rağmen geride kaldı.Bu durumlarda her zaman bu olaylara sebebiyet veren bunu yapandan çok bunu yapmaya zorlayandır.Start çıkışında ise Erhan Yavuz yine haklı kardeşim öyle berbat bir yerde ki startingbox Erhan atı içe çekmese at dışarı savrularak en az 5-6 boy kaybedecek.Erhan ne yapsın?

M.Özcan dedi ki...

Start çıkışı hakkındaki fikirlerinizin yanlış olduğunu söyleyemem. Evet, Tofan'ın da pozisyona katkısı var. Ancak bizim temel itirazımız İzmir Komiserler Kurulu'nun ortaya koyduğu yorumun eksikliği ve viraj üstünde Aydemirhan'ın yaptığı faul hakkındadır. Selamlar

Related Posts with Thumbnails