15 Mayıs 2010

Gazi Provaları: Dişi Tay Deneme




Türkiye'nin en büyük koşusu olan Gazi Koşusu'na giderek yaklaşıyoruz. Zaman daralırken safkanlar Gazi yolunda bir önemli sınava daha çıkıyorlar. Erkek Tay Deneme ve Dişi Tay Deneme koşuları 16 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Biz de geleneği bozmayalım ve bu önemli yarışların öncesinde yarışlara bir göz atalım.

İlk olarak dikkatimizi çeken nokta yarışların yerinin değişmesi oldu. Son 3 senedir programın son yarışı olarak gerçekleşen Dişi Tay Denemeler, bu sene yerini Erkek Tay Deneme'ye bırakmış durumda. Kapanışı Erkek Tay Deneme ile yapacağız.

Dişi Tay Deneme Koşusu'nda 9 safkan karşı karşıya geliyor. 28 Ekim'de koşulan ve sonrasında bir çok atın ara verdiği Çaldıran Koşusu galibi Invincible Girl ön plana çıkan safkan olarak görülüyor. Çaldıran'dan sonra yaklaşık 6 ay veren safkan koştuğu Preveze Koşusu'nda gerek aradan, gerek yol sıkıntısından etkilendi. O gün için Azaraks'a yapabilecek çok şey olmasa da sprintine başladağı noktada aldığı avantajla zaten Azaraks yarışı kazanmış durumdaydı. Diğer grubu yine de kolay ayıran Invincible Girl, Invincible Son'ın geçen sene kazanmış olduğu Erkek Tay Deneme'den sonra, bu sene Dişi Tay Deneme'yi kazanmaya yakın görülüyor.

Ön plana çıkan bir diğer safkan Gülengül. İzmir kumunda adeta resital veren ve koştuğu 12 yarışta 12 birincilik alan başarılı safkan ilk defa İstanbul pistine, ilk defa çime çıkacak. Gülengül'ün kalitesi hakkında bir şey söyleyebileceğimizi sanmıyorum. Ancak çime uyumu büyük bir soru işareti. Zira ülkemizde koşan anne kardeşlerinin henüz çim birinciliği yok. Gülengül'ün annesi olan Dinah'ın kardeşlerinin de çim de pek varlık gösterememiş olması safkanın şu an için dezavantajı. Koşu bu yönüyle belirleyici olacak. Benim temennim safkanın beni yanıltması ve Gazi mücadelesinde adından söz ettirmesi olacak.

Diğer safkanları ise sırasıyla değerlendirmeye çalışalım.

Gisabelle geçen hafta Minimo Koşusu'nda start aldı. Bambino'nun kazandığı yarışta attığı düzgün sprintiyle 3.lük elde eden safkan yakın arayla koşacak olmasından etkilenebilir. Artan formunu biraz daha yükseltebilirse Gisabelle'in adını ileride bu gruplarda olmasa da sık sık duyabiliriz.

Mia Nur özellikle 2. olduğu Sakarya Koşusu'ndan sonra benin çok şeyler beklediğim bir safkandı. Ancak Hakkar'a geçildiği bu yarıştan sonra bir türlü toparlanamayan safkanın eski formunda olmadığını söylemek çok da zor değil. Bu yarışta da arka sıralarda şans bulacak olan Mia Nur'un ben uzun mesadefelerde daha iyi koşacağını düşünüyorum. O yüzden bu yarış olmasa dahi ümit beslemeye devam ediyorum.

Mystical Storm, Sam Girl ve Tonya'yı ise beraber koştukları son yarışlarından dolayı birlikte değerlendirelim. İstikrarlı ve dirençli bir at olan Mystical Storm bu senede başarılı yarışlar koşmaya devam ediyor. Yarın için de tabelada yer bulmaya çalışacaktır. Sam Girl geçen sene Gazi Koşusu'nda koşan Perhan'ın anne kardeşi. Bir kez daha ekürisini Gazi'de temsil ettirmek isteyen Sam Girl son dönemde artan formuyla sürpriz yapmaya uğraşı verecek. Aynı yarışta koşan Tonya Tay Deneme'de üst sıralar için koşacak. Gördüğü yarışta eski formunda olmasa da iyi görünen Tonya benim beğendiğim ve ileride önemli işlere imza atmasını beklediğim bir safkan. Geçen sene birbirinden başarılı yarışlar çıkaran ve kazandığı I. İnönü Koşusu hala aklımdan olan Tonya bana göre Invincible Girl'in en yakın rakibi olacak.

İstanbul'da ilk kez piste çıkacak olan bir diğer isim olan Nurtacım geç maidendan çıkmış bir safkan. Kazandığı son yarışında formunu gösterirken, İstanbul'da da başarılı olabileceğinin sinyallerini verdi. Ancak bu yarış için rakipleri çok fazla, sürpriz şansına sahip.

Over Looked da geçen sene, bu yarıştaki rakipleriyle mücadele vermiş bir safkan. Invincible Girl'e geçildiği G2 yarışta Tonya ve Mia Nur'u geçme başarısı göstermişti. Henüz 4 yarış koşmuş olan Over Looked'un son yarışında Mystical Strom'u yaklaşık 300 metre ayıramamış olması bir soru işareti olurken ben yarın için de şansı olabileceğini ama ilerleyen yarışlarında kesinlikle iyi işler yapacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails