21 Haziran 2009

Unutulamayan 4 Gazi Koşusu

Gazi Koşusu 1927'den beri ülkemizde yapılmaktadır. Her yarış birbirinden önemlidir, her yarışın ayrı anlamı vardır, her yarış birileri için özel bir yerlerdedir. Biz de şimdi, yakın tarihte gerçekleşen ve hafızalardan silinemeyen 4 Gazi Koşusu'na göz atacağız. 4 yarışın da önemi farklı sebeplerden kaynaklanıyor.


İlk yarışımız 1994 Gazi Koşusu. Büyük yarışı, Arslan - Jeannie Earl orjinli AS JET kazanıyor. Sedat Özcan'ın sahibi olduğu As Jet, 1992 yılında Prestige'den sonra ekürisine kupayı kazandırdı. Jokey Tınay Adışen'le 2.28.96'lık bir derece yapan As Jet'in yarışının bu derece önemli olması gerçekleştirdiği büyük sürprizden dolayıdır. Gazi Koşusu tarihinde en yüksek ganyanla gelen safkan As Jet'tir. LYRA yarışı ikinci, DARTİNO 3. tamamlıyordu. Atman'ların yarış içinde taktik hatası yapıp yapmadığı ise yıllar boyunca tartışılmıştır.




Sonraki yarışımız 1996 Gazi Koşusu. Unutulmaz safkan, pistleri gelmiş geçmiş en hızlı çocuğu BOLD PILOT. Şampiyon safkanın orjini Persian Bold - Rose Palumba. Özdemir Atman'ın sahibi olduğu Bold Pilot jokey Halis Karataş'la 2.26.22'lik bir dereceyle kazandı. Bold Pilot'ın bu derecesi Gazi Koşuları'nın en iyi derecesidir. Bold Pilot'ın bu derecesi hala geçilememiştir. En çok yaklaşan ise 2000 Gazi Koşusu galibi CAPRICE ve yapmış olduğu 2.26.71'lik derecesidir. 1996'da sadece Bold Pilot zafer kazanmıyordu, Türkiye'nin en iyi jokeylerinden olan Halis Karataş da ilk Gazi'sini kazanmış oluyordu.



Yıl 2005, yeni şampiyonumuz ise POPULAR DEMAND. Gülsüm Eliyeşil’in sahibi olduğu Popular Demand (Eagle Eyed-İman) isimli safkanı jokey Halis Karataş ile 2.29.43’lük derece yaparak kazandı. Döneminin önemli isimleri olan GLADYATÖR, CHAMPS TO CHAMPS, GOLDEN SUN, MAHALLE ÇOCUĞU, CARIBOU, SON OF SUN, DEMİL gibi isimleri geride bırakarak birinciliğe uzanan Popular Demand, bir başka rekorun baş aktörlerinden biri oluyordu. Eliyeşil ekürisi bu birinciliğiyle, 1986 yılında Hafız’la kazandığı koşudan 18 yıl sonra 13’ncü kez Gazi Koşusu’nu kazanma mutluluğunu yaşadı. Gazi Koşusu`nu en fazla kazanma başarısını gösteren eküri; Darling (1950), Kusun (1953), Atlıhan (1961), Melikşah (1963), Kayarlı (1964), Minimo (1971), Akkor (1972), Karayel (1973), Buğra (1976), Toraman (1982), Cartagena (1984), Hafız (1986), Popular Demand (2005) ile toplam 13 kez ile ELİYEŞİL Ekürisidir.




81'nci Gazi Koşusu'nu Hayrullah Doğan’ın sahibi olduğu INSPECTOR isimli safkan jokey Ömer Kaya ile 2.30.20’lik derece yaparak koşuyu kazandı. Bin Ajwaad–Pandora orjinli safkan 2007 Gazi Koşusu'nda kendisine şans verilmesine rağmen, 2 safkanın gerisinde kalmıştı; ARSENIC ve SALVATORE. H.Karataş ile start alan Arsenic ve Akın Sözen idaresinde koşuya katılan Salvatore sprinter yapılarıyla daha şanslı gösteriliyordu. Son metreleri, son yılların en zevkli mücadelelerinden birine sahne olan koşuda kaçak safkan Inspector foto finişte kupaya uzanan safkan oluyordu. Salvatore ise geciken ataklarıyla yarıştan 3. ayrılmıştı. Akın Sözen Salvatore'yle atakta geç kaldığı için uzun süre eleştirilmiş, kimi otoritelere göre ise yarışı kaybeden Salvatore değil, Akın Sözen olmuştur. 11,05 ganyanla yarışı kazanan Inspector ise, birinciliğin kendi hakkı olduğunu Gazi'den sonraki ilk buluşmada, G3 MİMAR SİNAN KOŞUSU'nda, rakibi Arsenic ve Salvatore'yi bir kez daha geçerek göstermiştir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

seçilen gaziler gercekten unutulmayanlar arasında,ama SUFİ nin B.GÖKCE ile yaptığı sprint inanılmazdı,benim unutulmazım odur.onur\fb

Related Posts with Thumbnails