2 Eylül 2009

Enternasyonel Topkapı Koşusu



Ülkemizde Enternasyonel yarş denilince aka gelen ilk iki yarış Topkapı ve Boğaziçi koşusudur. 1991'den beri yapıla gelen bu iki koşu her zaman ön plana çıkmıştır, şampiyoları ülkemize getirmiştir.

Topkapı Koşusu bu sene 19. defa koşulacak. Geride kalan 18 yarışta 11 Türk, 7 dış ülke birinciliği var. 1600m'de 600.000$ birincilik ödülü için 9 at mücadele verecek. Türk-Yabancı oranı 5'e 4 şeklinde oluşumuş. Yarışa ülkemizden Sabırlı, Kurtiniadis, Invincible Son, Gladyatör ve Nalın İsyanı katılırken, dışardan gelen safkanlar Hatta Fort, Dream Eater, Rock of Rochelle ve Pressing.

Pressing'ten başlamak en doğrusu olcaktır. Ülkemizdeki 3. Enternasyonel Yarış'ını koşacak safkan 2007 Boğaziçi Koşusu'nda Bussoni'nin arkasına 2.lik elde ederken, geçen sene katıldığı Topkapı Koşusu'nu kazanmayı başarmıştı. Topkapı'yı kazandıktan sonra bir G2 1.lik daha elde eden safkan sonraki G1 yarışında başarı gösteremedi ve 5 aylık bir ara verdi. Aradan sonra koştuğu ilk koşusu parlak olmayan safkan, geçen sene ülkemize gelmeden önce koşup kazandığı iki yarışı bu sene de koştu ve kazandı. Sırasıyla 1600 G2 ve 2000 G1 yarışları kazanan Pressing ülkemie yine formda ve iddialı bir şekilde geliyor. Bu sene de koşuya ağırlığını koyabilecek safkan diğer yabancı atlardan ayrılmış durumda.

Dream Eater bir başka yabancı katılımcı. Koştuğu son Listed yarışı kazanıp moral bulan safkan ülkemize bu şekilde geliyor. Bu yarışı dışında 1 birinciliği daha bulunan safkan 4 yaşında. Koştuğu grup koşularda zaman zaman tabela içinde yer bulabilen safkanın yarın için şasının az olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Rock of Rochelle ve Hatta Fort'u bir arada inceleyebiliriz. İkisinin de çok önemli başarıları bulunmazken ikisi de zaman zaman Grup yarışlarda tabelada yer bulmuşlar. Hatta Fort'un daha çok 1200-1300'de koştuğunu görüyoruz. Antranörü de 1600'lük bir yarış için umutlu olduğunu söylese de şansı az olmakla beraber Rock of Rochelle göre daha şanslı. Ben iki safkanın da Pressing'in çok gerisinde olduğunu düşünüyorum.

Geçen seneki Topkapı Koşusu'nda yabancı işgaline karşı tek direnebilen safkanımız olan Kurtiniadis olmuştu ve yarıştan 4.lük ile ayrılmıştı. Bu sene de en çok güvenilen atların başında geliyor. Verdiği aradan sonra gördüğ koşularda başarılı koşular ortaya koyan ve son yarışında da Sabırlı'yı geçen Kurtiniadis yarın için ülkemizi temsil eden safkanlarımızdan en öne çıkanı.

Kuşkusuz bu senenin en flaş safkanı Invincible Son. 3 yaşındaki kaliteli safkan yarış hayatına bu sene başlamaıştı. Kum-çim ayırt etmeden ilk 7 yarışını, ki bunlardan ikisi G1, kazanan safkan son yarışı olan Başbakanlık Koşusu'nda sert rakipleriyle baş edememiş ve 5. kalmıştı. Yine de 1. ile aynı saniye içinde yarışı bitirmişti. Yarın için lehine olan mesafede, jokeyinin de tercihi ile üst sıralara saldıracaktır. Kurtiniadis ve Pressing ikilisin ardından değerlendirilmelidir.

2007 Topkapı Galibi Sabırlı ilerleyen yaşına rağmen kalitesiyle yine ön planda. Alıştığımız stilini ilerleyen yaşıyla kaybeden ve artık yarışı kolay takip eden şampiyon, eski performansının uzağında. Ancak eski yarışlarının hatrına bile olsa yazılmalıdır. İşin enteresan tarafı ise jokeyi Karataş olmayacak bu sefer. Uzun yıllardan beri gelen Sabırı-Karataş iş birliği yarın için ara veriyor. Bu ikiliyi en son 2006'da Sabırlı'nın Dubai'de koşruğu ve 5. olduğu yarışta beraber görememiştik. Ülkemizde ise Sabırlı-Karataş ikilisi en son Nisan 2005'te ayrılmış ve o yarışı Karataş'ın tercihlediği Luxor kazanmıştı. [Sabırlı aynayı önde geçmesine rağmen, koşu değişmiş ve 2. ola Luxor birinciliğe alınmıştır]

Başarılı safkan Nalın İsyanı ve iyi bir sezon geçiren Gladyatör ise rakiplerini çok eksik koşması halinde devreye girebilir.

Tüm atların ayaklarının düz basmanızı diliyoruz. Zevkli bir yarış olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails