7 Eylül 2009

Büyük Taarruz'da Aeneas Efsanesi



Dün gece İstanbul Veliefendi'de koşulan Büyük Taarruz koşusu sürpriz bir sonuçla bitti. Yarışı Aeneas, jokeyi Yücel Bilik'le kazanırken büyük bir sürprize imza attı. Bu tarzda, uzak fark yaparak yarşı bitiren ve şampiyonları avlayan atların yarışları uzun süreler konuşulur. Aeneas'ta tarihteki efsanesi gibi dün de yarışta bir efsane yazdı.


Yarış, anlamında dolayı zaten çok önemli. Dünkü yarışı daha da önemli, biraz da ilginç hale getiren ise Gazi Şampiyonu Miramis ile Gazi Koşusu'na kaydını yaptırmayı unuttuğu için katılamayan Adonise'nin karşı karşıya gelmesiydi. Adonise'nin Gazi'ya katılması halinde çok şanslı olacağı konuşuluyordu. Miramis ise Gazi Koşusu'ndan sonraki ilk mücadelesine çıkıyordu. Zaten yarış başlyana kadar da bu iki safkan yarışa ağırlığını koymuştu.


Yarışın hızlı başlaması mutemeldi. Ancak Exodia'nın startla beraber bu kadar alıp başını gitmesini tahmin etmek zor olurdu. Zaten M.Kaya o kadar uzun süre teşviğe devam etti ki kapanması imkansız farka doğru gidiyordu. Farkı çok çok uzak yapma çabasına ise bir attan karşılık eldi. Aeneas ufak ufak rakibine yaklaşıp onun arkasında yarışı ötürdü. İnsiyatif alıp bu şekilde koştuysa jokeyi Yücel Bilik'i kutlamak gerekir. Öndeki iki atın arkayı çok uzak yapması çoğu insana bu atların sonlarda duracağı izlenimini vermiştir. Çünkü muazzam bir tempo vardı yrışın başında. Aeneas'ı yakından takip eden ve beğenen bir kişi olaraksa ben Exodia dursa bile inatçı stiliyle sonlarda da devam edebilecek Aeneas'ın arkadaki safkanlar için tehlike olacağını biliyordum. Çünkü Aeneas çok karakterli ve güçlü bir at. Düzlükte geçildiği atı sprint atarak tekrar geçtiği, 600-700 metre çalışmasına rağmen sprint atan rakiplerini yanına alıp onlara direnebilen bir safkan.


Normal şartlarda Aeneas'ın Miramis ve Adonise gibi rakipleri geçebilmesi düşük bir ihtimal. Ancak yarış öyle bir şekilde gelişti ki... Herhalde yarıştan önce Aeneas'ın sahipleriyle, ilgilileriyle konuşulsa, yarış nasıl gitse sizin için iyi olur deseler kesinlikle bu tarz bir tablo ortaya çıkarırlardı. Yarışın gidişatı Aeneas için biçilmiş bir kaftan oldu. Düzlükte özellikle Miramis'in güçlü sprinti olsa da açılan farkı kapatmaya yetmedi. Benim duracak diye düşündüğüm Exodia bile 2.liği son metrelerde Miramis'e verdi.


Ben Aeneas'ın özel bir safkan olduğunu düşünüyorum. Elbette bu yarışı kazanmasını ben de beklemiyordum ama Aeneas'ın gerekn ilgiyi görmediği kanaatindeyim. O kadar çok yarış koşturuluyor ki, safkan gerçek gücünü göstermeye fırsat bulamıyor. Anlamsız yarışlar koşmadığı, yarış seçtiği taktirdi adından çok söz ettirebilecek bir safkan Aeneas. Bu başarısından dolayı da safkanı ve jokeyini kutlayıp, daha özenli koşturulmasını diliyorum.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails