28 Ağustos 2009

Enternasyonel Yarışlar Başlasın

Tüm yarışeverlerin merakla beklediği, atçılığımıza ve yarışlarımıza bambaşka bir hava katan Enternasyonel Koşular yarın başlıyor. Genelin aksine bu sene hafta içine alınan yarışlarda yine büyük ikramiyler dağıtılacak, yine gözümüzü kırpmadan izleyeceğimiz mücadeleler olacak. Enternasyonel Anadolu Koşusu'yla başlayacak büyük heyecan, Perşembe Enternasyonel Malazgirt Koşusu'yla son bulacak. Biz de şimdi yarışlar ve atları ufak bir değerlendirmeye alalım.

Enternasyonel Anadolu Koşusu

250.000$ birincilik ikramiyesinin olduğu 2000m kum pistteki yarış, pistimizin şampiyonlarını karşı karşıya getiriyor. Fair Son ve Doğubeyi gibi iki büyük şampiyonun yanı sıra kumun başarılı safkanları Beran, Royal Victory, yine son dönemin flaş isimleri Berathan ve Nusrat ilk göze çarpan safkanlar. Yarışa yurt dışından katılan safkanlar ise Balius ve Philatelist.

Dünyaca ünlü Godolphin ekürisine ait Balius'un başarılı denilebilecek performansı var. 26 yarışta 9 birincilik elde eden safkan 900.000 Euro'ya yakın kazanca sahip. Enternasyonel koşularda boy göstermiş olan safkan Dubai'de bu sene G2 çim yarış kazanırken, Duty Free'de 13. kalmış. Genellikle çim pistte start alan safkanın, sentetiğe uyum sağlaması halinde başarılı olabileceğini düşünüyorum.
Philitalist yarış hayatında 18 yarış koşmuş. Bu yarışların 9'u çimde, 9'u kumda. Çimde yarış kazanamamışken, kumda 4 birinciliği bulunmakta. Önemli bir başarısını göremediğimiz safkan 60.000 Euro'Luk kazanca sahip. Son çim yarışında, 22 Ağustos'ta sonuncu olan safkanın kum performansı da safkanlarımıza yetmeyecektir. Pressing'in ekürisi olan safkan bu yarışta sadece formasını temsil edecek.Yarışa genel olarak bakrsak ben Enternasyonel Yarışlar'ı ülkemizin atlarının performansı ve birinciliğiyle açacağımız kanaatindeyim. İlk planda Doğubeyi ve Fair Son ayrılmış gibi gözükse de, özellikle ben Berathan'ın etkili bir yarış çıkarabileceğin düşünüyorum. Yine Balius, Royal Victory ve Nusrat da çok olmasa da şansa sahip isimler. Önlerde Doğubeyi'ni zorlamaya çalışmazsa, sprintiyle Beran da sonlarda söz sahibi olabilir.


Enternasyonel IFAHR Koşusu

100.000$ birincilik ikramiyesi olan ve Şampiyon Kafkaslı'nın sahne alacağı 1500m kum yarışta güzel bir mücadele bizi bekliyor. 2100 çim olarak başlayan yarış, geçen sene 2100 kum olarak koşulurken bu sene de aynı şekilde koşuluyor.

Ülkemizi Kafkaslı, Hızlıtay, Yücelay, Şimşeğinoğlu, İncinur ve Dayala'nın temsil edeceği yarışta dışarda gelen atlar ise Nokomys ve Badad. Atların performanslarının tamamı hakkında bir bilgiye ulaşamamış olsam da elde ettiğim bilgiler, uluslararası yarışlarda boy göstermiş ve de başarılı olmuş Badad'ı Nokomys'e göre ön plana çıkarıyor. Ancak Kafkaslı'nın olması doğal olarak yarışta bir ağırlığının olmasına sebep oluyor. 3. düzenlenen koşuda geçen seneki gibi ön plana çıkan bir at yok. Geçen seneki "bomba"mız Belamer, yarıştan önce konuşulan inanılmaz derecelerine rağmen Bozdoğan'a avlanmıştı. Bu sene de karışık gibi görülen yarışta Badad'ı biraz daha ön planda görüyorum, ama nasıl koşacağını kestirmek çok güç bir çok faktör var. Eksik koşması taktirde bu rakiplerini bu mesafede geçmiş olan Kafkaslı şanslı olacaktır.

Enternasyonel İstanbul Koşusu

2004'ten beri koşulan be ilk kez geçen sene dişilere verilen koşu 2. kez dişi koşu olarak koşuluyor. Birinciye 250.000$ ikramiye kazandıracak güze şehrimizin koşusunda ülkemizi 9 safkan temsi ederken, yurt dışından 4 safkan yarışa katılıyor. Yeni jenerasyonun başarlı atları Rokoko ve Chi'nin de katıldığı 1600m çim yarışta geçen sene bu koşuyu kazanma başarısı gösteren Berraksu, başarılı safkanlar Mayuşka, Lovely Doyoun, Nihalim, The Rising ve Orse Gül katılıyor.

Ülkemize geln safkanlar, Eva's Request, Magic Eye, Damaniyat Girl ve Wilside. Yarış hayatlarını ve koştukları koşulara bakınca ben bu yarışta da atlarımızın yarışa ağırlıklarını koyacaklarını düşünüyorum. Benim çok beğendiğim ve bence 3'lülerin en iyi orta mesafecesi olan Rokoko, sonunda bulduğu mesafesinde grup güçlü de olsa birinciliğ yakındır. Diğer tüm safkanlarımızın, yabancılar da dahil, şanslarını eşit olarak görüyorum. Koşularını izlememe rağmen baktığımız performanslarıyle yabancı safkanların yarışta başarılı olması çok zor görülüyor.

Perşembe günü koşulacak olan yarışlarının kısa incelemelerine yarın (Çarşamba) ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails