11 Ağustos 2009

Champs To Champs, O Bir Efsane


23 Nisan Türkiye için çok önemli, çok özel, çok anlamlı bir gündür. 2002'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tam iki gün sonrasında ise Türk Yarışçılık Tarihi için önemli bir gün olark tarihe geçer. Yarış hayatında bir çok zafere, bir çok kupaya imza atan CHAMPS TO CHAMPS 25 Nisan'da dünyaya geliyordu.

Simsiyah görünüşü ile fırtına estirdi pistlerde. 2 yıl 3 ay süren yarış hayatına 17 yarış sığdırmayı bildi. Mountain Cat-Tanamanda orjinli bu güzide safkan 1. yarışı maiden olmak üzere 6 tane G1, 4 tane G2, 3 tane G3, 3 KV yarış koştu. 6 G1 yarışında 4 birincilik, 1 ikincilik elde etti. 4 G2 yarışında 2 birincilik, 2 ikincilik aldı. 3 tane G3 koşusunun 2'sini kazandı. Toplamda 17 yarışında 10 birincilik, 5 ikincilik elde eden safkan iki yarışından 8.likle ayrıldı. 8.liklerinden birincisi Ankara'da koşup 2. olduğu yarışın değişmesi sonucu, ikincisi ise Gazi Koşusu'nda olmuştur. Bu iki yarış dışında şampiyon Champs To Champs 15 yarışta ilk 2'den düşmemiştir.

Çok başarılı bir jenerasyonun parçası olmasına rağmen, yaşıtları arasına kendini çok belli etmiştir Champs To Champs. Şimdi kazandığı yarışlara ve kimleri geçtiğine bir göz atalım.

Yarış hayatına 1200 kumda başlayan safkan ekürisi Cav'ın yaklaşık 3 buçuk saniye önünde birinciliğe uzanır. Kumda gelen bu başarı ilerdeki çim yarışlarının bir habercisiydi belki de.

2. yarışıyla beraber çim piste merhaba diyen safkan KV yarışını kazanır ve "ben geliyorum" mesajını rakiplerine verir. Bir sonraki yarış yine bir KV'dir ve geçen yarışında geçtiği Yiğitefe'ye avlanır ve ilk mağlubiyetini almış olur.

Champs To Champs için 4. adım Enternasyonel Kraliçe II. Elizabeth Koşusu olur. Bu yarışta çok güçlü bir rakip vardır karşısında, Red Cat. Champs To Champs ilk Grup koşusunda güzel bir yarış koşar ve birinciliğe uzanır. Champs To Champs gümbür gümbür gelmeye başlamıştır. Sonraki yarışı G1 Çaldıran'dır. 1600m bu yarışta Yiğitefe'yi ve Red Cat'i bir daha mağlup eder. 1. Grup1 yarışında 1. olur. 2 yarışta da geride bıraktığı, 2 kez 2. olan safkan, Red Cat'tir. Kemal Kurt'un atı olan Red Cat için sahibi, bugün bile; "Red Cat benim sahip olduğum en iyi attı" der.

7. yarışında Montreal'in arasında ikinci olan safkan ilk kez, 8. yarışında tabela dışı kalır ve 8. olur. Ardından Gazi'de koşan safkan Popular Demand'ın kazandığı 2005 Gazi Koşusu'nda da şanssız bir 8.lik alır. Ancak daha sonraki yarışlarında Popular Demand'tan rövanşı alacaktır.

İstanbul'daki ilk yarışı olan Gazi'den sonra Ankara'ya dönen Şampiyon, koştuğu G2 M.A.Ersoy Koşusu'nda King Bishop'a avlanır.

2 aylık bir toparlanma dönemi geçiren Champs To Champs'in pistlere dönüşü muhteşem olur. G3 koşuda başta King Bishop olmak üzere Keremkoç, Runner Boy, Alsancaklı gibi atları geçer.

Hemen ardından 2800m G1 Ankara Koşusu'na çıkan safkan, Popular Demand'ın müthiş bir sprint attığı yarışta burun ucuyla aynayı önde geçer ve Gazi'nin rövanşını almış olur. Ayrıca kendisine şüpheyle bakanlara da cevap veriş olur ve tüm soru işaretlerini kafalardan siler.

Aynı ayın sonunda ise bir başka zorlu mücadele vardır, G1 Cumhurbaşkanlığı. Kimler yok ki; Grand Ekinoks, Ultramar, Hücum, Laline, Eylül Fırtınası, Wolf's Son, Keremkoç, Altın Ordu, Lalla Mina. Şampiyon safkan Champs To Champs bir zafere daha imza atar ve 3 yaşındayken bu kupayı kazanır.

Sonraki durak G2 Fevzi Çakmak Koşusu'dur. Yaklaşık 8 ay aradan sonra koşan Şampiyon, önde girdiği photo'dan aksiyon farkıyla, burun ucu farkla 2. olarak çıkar. Nefes açığını kapatan Champs To Champs'in geçildiği at Runner Boy'dur.

Sıradaki yarışı ise G1 Başbakanlık'tır. Bu müthiş yarışta Champs To Champs'le beraber 5 at daha vardır; Populer Demand, Kaneko, Hücum, Mahalle Çocuğu ve Bors. 30 Temmuz 2006'da koşulan bu önemli yarışı Populer Demand'ın yarım boy önünde Champs To Champs kazanır ve Gazi'den sonra 2. defa karşılaştığı Populer Demand'ı 2. kez geçer.

Bir buçuk ay sonra daha zorlu bir mücadele vardır, Enternasyonel Boğaziçi Koşusu. Champs To Champs alışmıştır kazanmaya, bu yarışta da inanılmaz bir koşu çıkarıp birinciliğe uzanır. Geride bıraktığı rakipleri ise sırayla Win River Win, Scarface, Hızel Beyi, Annosh, Rhodesian Winer, Song Writer, Hücum ve Ilgazhan'dır. Win River Win gibi Dubai'de dahi yarış kazanmış kum-çim ayırt etmeden koşan inanılmaz bir atı, 2006 Gazi Şampiyonu Hızel Beyi'ni ve burunla Gazi 2.si kalmış Annosh'u geçerek inanılmaz bir başarıya daha imza atar.

8 Ekim'e gelindiğinde ise bu müthiş başarı hikayesinin son satırları yazılmak üzeredir. G1 TJK Koşusu'nda Champs To Champs, Hücum, Hızel Beyi, Win River Win, Kaneko ve Moon Khan koşar. Son derece mücadeleli, son derece seyir açısından zevkli geçer yarış ve Hücum yarışı kazanır. Birincinin 1 salise gerisinde burun ucu farkla 2. kalır Champs To Champs. Win River Win ve Kaneko sırayla tabelayı tamamlar. Yarış seyir bakımından zevkli geçmiştir, aynaya kadar muazzam bir yarış olmuştur aynı zamanda yarış çok da çetin ve sert geçmiştir. Gazi Şampiyonu Hızel Beyi yarışı tamamlayamamıştır bile, sahada kalmıştır ve bir daha pistlere dönememiştir. Kaneko bu yarıştan sonra 2 yarış koşmuştur ancak toparlanamamıştır ve yarış hayatına nokta koymuştur. Champs To Champs'in de son yarışı olmuştur bu koşu. Bir çok harp gören safkan, bu yarıştan sonra yarış hayatını noktalamak zornda kalmıştır ve 4 yaşında pistlere veda etmiştir. Murat Cavcan'ın sahibi olduğu bu inanılmaz safkanın erken biter yarış hayatı. Ancak 2 yıla o kadar çok başarı sığdırmıştır, Şampiyon olduğunu kanıtlamıştır. Bu başrılı yarışlarının arasına G3 kum birinciliği bile eklemiştir. Adından yıllar sonra dahi bahsettirecek yarışlar koşmuştur ve adını Türk Atçılığı'na altın harflerle kazımıştır. Umarım aygır olarak kullanılır ve bir çok başarılı yavru verir. Champs To Champs'i hiçbir zaman unutmayacağız...


Champs To Champs ve İlginç Rakamları
Champs To Champs istatistikleriyle, rakamsal olarak da bir çok başarıya(!) imza atmıştır. G3'te 3 yarış koşar, G2'de 2 yarış kazanır. 1. Grup1 koşusunda 1. olur. İlk favori olarak katıldığı yarış, hayatının 2. koşusu olan 8. ayın 8'indeki KV-8 yarıştır. İlk 2'den düştüğü 2 yarışta da 8. olan safkanın 8 Grup koşu 1.liği bulunuyor. Ayrıca 8. olduğu ilk yarış, yarış hayatının 8. koşusudur.Yarış hayatının son yarışını da Ekim'in 8'inde koşar.



Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails