3 Aralık 2011

Eller Yukarı ! : Kamçı Yasağı


19-20 Kasım 2011 tarihlerinde Karacabey'de yapılan atçılık çalıştayında yarışseveri ilgilendiren pek çok konunun gündeme dahi gelmediğini söylemiştik. Konuşulmayanların yanında bir de konuşulanlar var. Burada en çok dikkat çeken konu jokeylerin yarış içindeki kamçı kullanımına getirilen sınır oldu.


Bazı jokeylerin yarış içerisinde, özellikle son düzlükte atlarını fazla sayıda kamçı ile teşvik etmesi her zaman tartışma konusu olmuştur. 15-20 kamçının vurulduğu yarışlar oluyordu. Çalıştayda gündeme gelen jokeylerin kamçı kullanma sayılarına kota getirilmesiydi. Buna göre jokeyler son düzlükte 7, toplamda ise 10 kamçı kullanabilecekler.

Yerinde bir karar. Dünyada buna benzer uygulamalar var. Çalıştayda çıkan kararın fundamental açıdan meşruluğu tartışılmaz. Fakat koşu esnasında, pratikte uygulamada bazı sorunlar yaşanması muhtemel.

Bu sorunlardan ilki Komiserler Kurulu ile ilgili. Her yarışta oturup her jokeyin kaç tane kamçı kullandığını mı sayacaklar? 20 atın katıldığı 2400 metrelik bir koşuda, örneğin Gazi Koşusu'nda, her bir jokeyi ayrı ayrı mı takip edecekler? Bu 'sayma' işini kaç kişi yapacak? Zira yarışın bir tekrarında bir jokeyin kamçı kullanımı takip edilebilecekse, koşuyu bitirme derecesi 2.30.00 olan yarış için 20 atı takip süresi, 20 tekrar ile, 46 dakika olmakta.

Yarışseverler düzlük üzerinde jokeyleri, atını teşvik ederken görmek ister. Jokey yarış içerisinde kaç tane kamçı kullandığını saymak zorunda kalacak. Peki son 100 metrede 7 kamçı 'hakkını' doldurmuş bir at ile 4 kamçı kullanma hakkı olan at burun buruna mücadeleye başlarsa ne olacak? Kamçı hakkı dolmuş jokey, sırf kamçı kullanamadığı için mücadeleyi kaybederse at sahibi, jokey, yarışsever ne hissedecek?

Cezalar ne şekilde olacak? Fazla sayıda kamçı kullanıldığında jokey ceza alacaktır. Peki bu ceza gün cezası mı olacak para cezası mı? Aslı problematik olan, belki de en önemli husus, fazla kamçı kullanarak haksız avantaj sağlayarak yarışı kazanan atın derecesi iptal edilecek mi? Düzlükte 8 kamçı kullanarak bir at birinci olursa yarışın sıralaması değişecek mi?
Özünde önemli ve doğru olan bu kararın pratikte bir çok sorunla karşı karşıya kalacağı aşikar 2012 itibariyle uygulamanın başlaması konuşuluyor. Başladığı anda da bir çok tartışmayı beraberinde getirecek. Şuanda neredeyse hiç bir yerde olası problemler konuşulmuyor. Pek çok kişi kararın doğruluğunu savunurken yaşanacak sorunları düşünmeye gerek duymuyor. Kısa bir şekilde tekrarlarsak jokeylerin 7 kamçı kullanacak olması, özellikle kaybedilen yarışlardan sonra her seferinde gündeme gelecektir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails