20 Aralık 2011

Biz mi Çok Kötüyüz, Onlar mı Çok İyi ?


Dün detaylı olarak yabancı yarış programını inceledim. Malumunuz İngiltere Wolverhampton yarışları vardı. Atların orjinlerini inceledim. Sonra yarışların ikramiyelerine bakındım. Çok çarpıcı noktalar ön plana çıkıyor. Yarış programını bu linkten inceleyebilirsiniz. Gelin beraber bakalım.

Yarış ikramiyeleri oldukça düşük. Düşük diyorum ama neye göre? düşük olduğunu netleştirmeliyiz. Türkiye'deki ikramiyelerin düşük olduğundan yakınanlar acaba şartlı, handikap, maiden yarışların ikramiyelerinin 1-3 bin sterlin arasında değiştiğini görünce neler hissediyordur.

Bu ikramiyeler için koşan atları görünce göz yaşlarım içime doğru damlamaya başlıyor. 7. koşuda maiden mücadelede Cape Cross yavrusu birincilik için sahaya çıkıyor. Ülkemizde koşan en flaş Cape Cross yavrusu Kalimdor. Türkiye'ye Cape Cross yavrusu gelince şaşırıyoruz.



Ülkemizde tek yavrusu koşan Oratorio için düzülen methiye dolu nidaları biliyoruz. Princess Zahra tek Oratorio yavrusu olmasına rağmen ona atfedilen değer oldukça fazla. 600.000 liranın üstünde kazancı olan bu safkandan sonra insanlar Oratorio aygır olarak alınmalı şeklinde yorumlar yapmaya başladılar, forumlar bu tartışamalara yer verir oldu. Dünkü programda handikap yarışta 3 Oratorio yavrusu vardı.

Geçen haftalarda sahamızda ilk yavrusu koşan Rock of Gibraltar isimli aygırın tayını görmek için Veliefendi'ye gitmiştik. Bizler için o kadar önemli bir gelişmeydi, sahamızda Rock of Gibraltar yavrusu görmek. Blogumuzda yer ayırdığımız, kendisi için yazı yazdığımız Colobiana isimli safkanın ülkemizde koşuyor olmasından duyduğumuz memnuniyeti dile getirmiştik. Dünkü Wolverhampton yarışlarında bir de ne görelim; iki tane Rock of Gibraltar'la karşılaşıyoruz.

Bunun yanında bir günlük Wolverhampton programında, ülkemizde adını duyduğumuzda heyecanlandığımız Iffraaj'dan Acclamation'a, Exceed and Excel'den Elusive City'den Royal Applause'a pek çok aygırın wavruları koştu. Üstelik bu aygırların yavrularının ülkemizdeki 'yerel' atlara genellikle üstünlük kurduğunu görüyoruz.

Doğal olarak aklımıza bir soru geliyor, daha doğrusu her yıl Enternasyonel Yarışlardan sonra atçılığımızın yüzleştiği gerçekle tekrar karşılaşıyoruz. Yarışlarımızın kalitesini arttırdığını söylediğimiz safkanların kardeşleri yurt dışında vasat pozisyona sahipse, ve bahis konusu olan bu safkanlar ülkemizde yüksek kan hatları olarak lanse edilip, Türkiye'deki ikramiyeleri silip süpürüyorsa açıkça bir sorun var demektir.

1 yorum:

ERKUT dedi ki...

Gerçekten güzel bir tespit olmuş .Oratario geçen yıl irlanda'da 3000 € bedel ile aşım yapmaktaydı. Bu yıl Avuturalya'da 11.000 $ ile aşım listesinde görünmekte. ve Colmoore'un en düşük aşım ücretine sahip aygırlarından biriydi . Bizim kısrak kalitemizin düşük olması dışarıda Handikap yarışlarda sahne alana bazı orjinlerin ülkemizde fazlaca anlamdırılmasına yol açmakta. Aynı mantık Aracı ekürisi adına koşan Gifted Akay'ın Giant Causeway gibi önemli 85.000 $ aşım bedeli önemli bir Strom Cat temsilcisinin yavrusu başka bir şampiyon olan 50.000 € aşım bedelli Shamardal'ın yavrusu Son olarak Kuyumciyan ekürüsinde koşan Medaglia d'Oro yavrusu tay varki şimdilik Calimdor'un ardında kaldı (Medaglia d'Oro geçen yıl 100.000 $ ile sıfat yapıyordu) gibi atların kağıtlarının altında koşmasında konuşulmuyor.

Related Posts with Thumbnails