6 Mart 2010

Herkes 'Satışlar'a Koşuyor!



Uzun süre önce yazmam gereken ama bir türlü başlayamadığım yazımı sonunda hayata geçiriyorum. İlki geçen sene yapılan ve her sene yapılması planlanan İlkbahar Tay Satışları'nın 2.si yarın yapılmaya başlanacak. 2 yaşlı İngiliz ve 3 yaşlı Arapların satılacağı organizasyonun kataloğu bir süre önce çıkarılmıştı. Ben de bütün atları inceledim. Tüm listeyi inceleme fırsatı bulamamış olanlar için, satışlarda iyi bedellerle satılması muhtemel atlar hakkında kısa bilgiler vereceğim. Kendimce bir değerlendirme yaptım ve beğendiğim atları iki liste halinde belirledim. 35-40 attan oluşan bu listelerden ilkini burada detaylı işleyeceğim. Bu listeye ben 11 attan oluşmasından dolayı "İlk 11" diyorum. Benim en çok ilgimi çeken safkanlar bunlar. Şimdi bu atları numara sırasıyla inceleyelim.

50) İsimsiz| Royal Abjar - Misty Point

Yarış hayatları başarılarla dolu olan Laluv ve Aybekhan'ın anne kadeşi olan dişi tay satışlarda ilgi görmesini beklediğim bir at. Arslan Aybek yetiştirmesi olan safkan kardeşlerinin başarıları ile yüksek bir fiyata alıcı bulabilir.


54) İsimsiz| Red Bishop - Apple Blossom

Şerif Saraçoğlu yetiştirmesi olan doru dişi tay anneden Caribou'nun kardeşi. Koştuğu zamanlarda benim çok beğendiğim, başarılı bir atın anne kardeşi olması ve babadan
uzuna yatkın olmasıyla, safkan dikkat çekiyor.


57) Dalgakıran| Royal Abjar - Silent King

Anneden Oyunbozan'ın kardeşi. Oyunbozan'ın yarış hayatı başarılıydı. Yaklaşık 500.000 liralık kazancı oldu. Diğer anne kardeşleri başarılı olamamış olsa da, ben Dalgakıran'ın yarış hayatında, Royal Abjar faktörüyle başarılı olacağına inanıyorum. Safkanın yetiştirici Dicle Kimye Ltd.


59) İsimsiz| Sri Pekan - İclal

Bir Arslan Aybek yetiştirmesi daha karşımızda. Anneden Berathan ile kardeş. Birbirinden güzel yarışlar koşan Berathan Invincible Son'a saldırdığı yarışla iyice parlamıştı. Şimdiye kadar 320.00 liralık kazancı olan Berathan'ın doru erkek kardeşi satışların gözdelerinden biri olabilir.


168) İsimsiz| Mountain Cat - Çupçik

Orjini hemen göze çarpan doru dişi tay Tenedos'un anne kardeşi. Yarış hayatının başında kum pistte fırtına gibi esen ancak daha sonra bu formunu bir nebze kaybeden 4 yaşındaki Tenedos şimdiden 420.000 lira civarında bir kazanca sahip. Söz konusu safkanın bir diğer kardeşi olan Parpali ise bir türlü arzulanan performansı sergileyemedi. Beşikçi yetiştirmesi olan safkanın iyi bir fiyata alıcı bulması muhtemel.


169) Avlando| Mountian Cat - Day Dreaming

Gina Alkaş yetiştirmesi olan safkanın orjini çok kuvvetli. Baba tarafı her zaman kanının hakkını veren Avlando'nun anne tarafında ise bir çok başarılı kardeş var. March Madness, Caminando, Fastbreak ve Zeev'in kardeşi olan doru dişi tay yarış hayatında adından sıkça söz ettireceğe benziyor.


170) İsimsiz| Mountain Cat - Racing Heart

Kemal Kurt tarafından satışlara getirilen dişi safkan Smarty Face'in tam kardeşi. Kemal Kurt Ekürisi'nde koşan safkan 132.000 lira kazanç elde etmiş. Anneden bir diğer kardeşi Scarface 355.000 lira kazanca ve grup birinciliklere sahip. Smarty Face çok başarılı bir yarış hayatına sahip olmamış olsa da, bu safkan satışlarda ilgi görecektir.


176) İsimsiz| Royal Abjar - Anakraliçe

Levent Demrgüneş'in yetiştirdiği, Adil Mert Kaya'nın sahibi olarak görüldüğü doru erkek tay Ateşin Kızı'nın anne kardeşi. 1 Milyon Lira'nın üzerinde kazancı olan Ateşin Kızı'nın Cumhurbaşkanlığı Koşusu birinciliği mevcut. Böylesine başarılı bir safkanın anne kardeşi olan söz konusu safkanın bir tam kardeşi var. Mertsalim'in çok başarılı olmamış olması bu safkanın değerini düşürmeyecektir. İyi bir rakama satılabilir.


177) İsimsiz| Eagle Eyed - Light Fantastic

Bana göre alıcısı için riski en düşük olan ata geldi sıra. Anne tarafından hep istikrarlı ve başarılı safkanların kardeşi. Civa, Duman, Vanilya, Dut Beyaz, Taycan ve Kurşun gibi iyi atların anne kardeşi olan doru dişi safkan "keşke ben alsam" dedirten bir at. Adem Erdölek'in yetiştirdiği safkanın yüksek bir bedelle satılabileceği kanaatindeyim. Eagle Eyed'la uyum sağlayabileceğini düşündüğüm anne hattı sağlam bu tayın yarış hayatının parlak olacağı düşüncesindeyim.


179) İsimsiz| Common Grounds - Forested

Anne tarafından bir kardeşi dışında düğerleri çok başarılı olamamış olsa da başarılı olan kardeşi yeter de artar bile! Tam kardeşi Shargar olan doru dişi tay, alıcılar için hedef olan atlardan biri. 850.000 lira kazancı olan dayanıklı ve istikrarlı safkan Shargar'ın bu kardeşi için çetin bir alım mücadele olması muhtemel. Safkan Kemal Kurt yetiştirmesi.


181) Sadleria| Asakir - Valleria

Geçtiğimiz seneye damgasını vuran safkanlar arasında gelen ve bu sene koşulacak Gazi Koşusu için adı sıkça geçne Hakkar'ın anne kardeşi karşımızda. Satışlarda en yüksek fiyatlardan biriyle el değiştirmeye aday gördüğüm doru dişi safkan başarılı bir yarış hayatına aday. Erhan Kum'un yetiştirdiği Sadleria için benim tek tereddüdüm ise babası Asakir. Neden böyle bir tercih kullanılmış, pek anlayamadım. Umarım safkan başarılı olur. Hakkar'ın parlamasıyla beraber Valleria daha iyi değerlendirlecektir. Özellikle Hakkar'ın bu kadar formda olduğu bir dönemde, anne kardeşinin yüksek bedellere alıcı bulabileceği düşüncesi çok makuldur.


Benim en çok dikkatimi çeken 11 safkan bu şekilde. İkinci bir listeden bahsetmiştim. Bu atların sadece numaralarını yazmakla yetineceğim. Satışlarda ön plana çıkacağını düşündüğüm diğer atlar lot numarası sırasıyla şu şekilde;

21, 32, 33, 40, 46, 53, 56, 58, 62, 127, 138, 147, 175, 189, 194, 201, 203, 206, 209, 214, 224.

Bu sene satışalara katılan atların hem sayısında hem de kalitelerinde artış var. Burada tabi bir çok faktör etkili. Geçen sene yapılan organizasyonun ilk olması, akıllardaki sorular, yeteri kadar bilgilendirmenin yapılmamış olması ve bunalara benzer nedenler etkiliydi. Ancak geçen seneki satışların başarısı, atların performansı, satılamayan ancak bir şampiyona dönüşen Cangıl örneğinin olması, ilk organizasyonda görülen eksikliklerin giderilmesi ve bazı noktaların değiştirilmesi bu seneki satışları ilkine göre çok daha iyi bir noktaya getirdi. Satışlar yarın başlayacak. Bizler de takip edeceğiz. Değerlendirmelerimizin ne kadar başarılı olduğuna bakacağız.

İlkbahar Tay Satışları yeni at sahiplerinin sektöre kazandırılması için de büyük önem taşıyor. İleride kendi formasıyla at koşma hayali olan ben de, ilerleyen senelerde bu organizasyondan at almayı dilerim. Sektöre yeni girecek olan atçı adaylarımızın şansı bol olsun. Sonuçta yarışlarda koşan pedigreler değil atlardır. İlk atları başarılı olan kişilerin sektörde kalıcı olması bu işe daha sıkı bağlanması muhtemeldir.

Umarım güzel bir satış organizasyonu gerçekleşir. Alıcıların da satıcıların da memnun kalacağı el değiştirmeler yaşanır. Umarım el değiştiren at sayısı da geçen seneye göre büyük bir artış yaşar.

Türk Atçılığı'nın daha iyi noktalara gelmesi dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails