28 Şubat 2012

İzmir Kum Pist Şüphesi



Yıllar boyunca yarış içinde daralan, kapanan, ayakları takılan, arada sıkışan atların devrildiğini gördük. Kimi zaman hatalara, kimi zaman hırsa, kimi zaman alınan yanlış kararlara bağlandı bu kazalar. Ancak son aylarda İzmir'de yaşanan devrilmeler bizlerin kafasında soru işaretleri oluşturdu. Çünkü bahsedeceğimiz 3 vakada da benzer noktalar mevcut.


Bundan 1 ay önce Ihlamur devrilmişti, hatırlayacaksınız. Blogda da değinmiştik. Yarış biterken bir anda Ihlamur öne doğru kendi bırakıyor, adeta ayaklarının bağı çözülüyordu. İzmir Şirinyer Hipodromu'nun kum pistindeki yarışta arkadan gelen atların dağınık olması olası bir büyük kazayı engelledi.


Yaklaşık 2 hafta sonra bu sefer başrolde Good Prospect vardı. Yer İzmir, yarış kum pistte. Etkili bir sprint ile rakiplerini geride bırakan Good Prospect aynayı geçtikten 20 metre sonra, tıpkı Ihlamur gibi öne kapaklanarak devrildi. Ne bir takılma, ne bir çarpışma ne bir daralma, ne bir ani kaçış hareketi var. Yavaşlarken safkan, kendini yerde buldu. Jokeyi Özcan Yıldırım bu ciddi hadiseyi büyük sorun yaşamadan atlatabildi.


2 gün önce, 26 Şubat tarihli İzmir yarışlarının son koşusunda bu kez aynı problemi Çelekan yaşadı. Yaklaşık 1.5 yıl sonra sahaya geri dönen Çelekan, yarışı 3. tamamladı. 1400 metre mesafedeki kum pist mücadelesinde Çelekan aynayı geçtikten bir kaç saniye sonra, yine, rakiplerinden temas görmeden devrildi. Binicisi Ahmet Oluk ve arkasındaki 18 safkan ve 18 apranti/jokey için son derece tehlike içeren bu pozisyonda yürekler yine ağızlara geldi. Neyse ki gelen haberler bizleri rahatlattı.

Öncelikle bir nokta dikkat çekiyor. Devrilen atlardan 2 tanesi, Good Prospect ve Çelekan İngilizdi. İngiliz safkanlarının Arap atlarına göre daha güçlü, daha dirençli oldukları bir gerçek. Genetik ve fiziki özelliklerinin olumlu etkisiyle, İngiliz atlarının devrilmesi fikri bizlere oldukça uzak gelirdi. 'bi şekilde toparlar, ama düşmez' şeklindeki genel kanaat hasar gördü.

Daha da önemlisi ve kafaları karıştıran ise son bir ay içinde ardarda yaşanan bu olayların gerçekleştiği yerler. 3 vaka da İzmir'de, 3 vaka da kum pistte, 3 vaka da ayna ve sonrasındaki 20 metrelik koridorda gerçekleşiyor. İster istemez akıllara 'sadece tesadüf mü' sorusu geliyor. İngilizler devriliyor, Araplar devriliyor... Büyük kazalar kıl payı atlatılıyor... Peki hep mi devrilen atların problemi var? İzmir kum pistinde bozulmalar mı var, kum pistin kendisi sözü geçen devrilmelere neden oluyor mu? Kum pist hakkındaki şüpheler, olaylar üst üste gelince artıyor. Bir dönem İzmir çim pistinin son virajındaki problemde virajın sert açısı kadar kelleşen ve niteliği bozulan zeminin de etkisi vardı. Konunun ivedilikle incelenmesi gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails