19 Şubat 2012

Güçlü Orijinli Cratos Piste Çıkıyor!



Transacoustic, Northern Sunshine, Predator, White Blood gibi isimlere yarışseverler aşikar. Ortak noktaları sahiplerinin son yıllarda atçılığa yatırım yapmaya başlayan  Barış Kaya' olması. Transacoustic ile Pan River, Kurtiniadis, Mystical Storm, Inspector, Aydemirhan gibi başarılı atları geride bırakıp Açık-3 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koşusu'nu kazanan Barış Kaya Ekürisi'nin sahaya çok iddialı bir tayı geliyor. Kemal Kurt ile ortak koşacakları bir at var ki sahamıza son yıllarda gelen en önemli kan hatlarından biri.

TJK'da gelecek haftanın kayıtlarına bakarken 3 yaşlı İngiliz safkanlarına ait Şartlı-1 koşu gözümüze çarptı. 22 Şubat Çarşamba günü koşulacak olan koşuya kayıtlı olan atların orjinlerine bakmak, yaptığımız ilk iş oldu. Bazı yarışseverler için yarış seyretmek kadar, orjinlere yönelik inceleme yapmak da zevklidir. İlk gözümüze çarpanlar pek tabii 'yabancı' orjinli atlar. Sırayla incelemeye başladık. Öyle bir at gözümüze çarptı ki heyecanlanmamak elde değil. Lafı daha fazla dolandırmayalım, adı geçen safkan Cratos.

7 Nisan 2009 doğumlu olan Cratos, Corinthian - Proudeyes orjinli. Corinthian koştuğu 7 yarışta 3 birincilik almış, 650.000 Sterlin kazancı var. Aşımlara 2008'de 40.000 Dolar bedel ile Kentucky'de başlamış. Corinthian'ın babası Pulpit oldukça önemli bir aygır. Kan hattından ülkemizde King David ve Pilat gibi safkanlar son zamanlarda sahamıza gelen temsilcileri. Pulpit'in aşım bedeli 50.000 Dolar. Aygırın en önemli temsilcilerinden biri de Corinthian ve ülkemizde koşacak ilk atı Cratos.

13 Kasım 2009 tarihinde Amerika'da Kentucky'de Keeneland satışlarında alınan Cratos'a tam 110.000 Dolar bedel ödendi. Ülkemiz atçılığında pek sık duyulmaya bir rakam, hem de 1 yaşına gelmemiş bir yavru için. Eminim ki hem Kemal Kurt hem de Barış Kaya büyük ümitler besliyordur. Yazının başındaki sayfa da atın satın alındığı satışın katoloğundan. Bir nevi nostalji belgesi.

Aralık ayından beri idmanda olan Cratos'un Selim Kaya nezaretinde yaptığı son işlerde 600'ü 34.6, 200'ü 22.4'e kadar çeken, 1000'i 1.00.8 yapan safkanın form durumu oldukça çarpıcı. İlk yarışında maiden'a veda etmesi kuvetle muhtemel. Adını çok sık duyacağız gibi Cratos'un.

 Sahaya son derece iddialı gelen Cratos'un ayaklarının düz basmasını temenni ediyoruz. Sağlıklı, istikrarlı, uzun ömürlü bir yarış hayatı olsun. Allah kazadan, beladan, sakatlıklardan, nazardan korusun.

Yolun açık olsun Cratos.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails