29 Haziran 2011

Kurtiniadis Şampiyon Kalmalı!

Hayatı boyunca koştuğu 54 yarışta 21'i grup yarış olmak üzere 22 birincilik elde eden sadece 4 kez tabela dışında kalan sahamıza gelen ender atlardan biri olan Kurtiniadis'in haftasonu koştuğu Haliç Koşusu'nda sonra cuma günü koşulacak olan Yavuz Sultan Selim Koşusu'na deklaresinin yapıldığını görüyoruz. Şampiyon atlar, bu sıfatlarını kolay elde etmiyorlar. Performansları düşmeye başladığında atların "karizması" zarar görmeye başlıyor. Doğal olarak her atın zirve noktasında yarış hayatını bitirmesi gibi ütopik bir düşünceyi savunmuyoruz. Bu, işin maddi tarafını göz ardı etmek anlamına gelirdi. Fakat önemli olan durulacak noktayı bilmektir. Bu bağlamda Kurtiniadis'i artık zorlamayarak hem onu şampiyon olarak hatırlamamız, hem de daha fazla onu yormamamız, atçılığımız için daha mantıklı görülüyor.

27 Haziran 2011

85. Gazi Koşusu Galibi Anatoly ve Karataş


85. Gazi Koşusu'nu Anatoly jokeyi Sihirbaz Halis Karataş ile kazanmayı başardı. Yarış hayatına 3'lülüğünde, 4 ay önce başlayan safkan, 6. koşusunda Türkiye'nin en büyük kupasına uzanmayı bildi. Şampiyon demek aslında yanlış olmaz ama, gelecek senelerde bu performansını devam ettirebilmesi onun tam anlamıyla şampiyon sıfatını haketmesine sebep olacaktır. Gazi Koşusu'nu kazanmak tabiki önemli ama asıl adını tarihe altın harflerle yazdıranlar, üstün performanslarını yıllar boyu sürdürebilmeleridir.

Tüm ekibi, Karataş'ı ve Anatoly'i tebrik etmek gerekiyor. Dileğimiz başarısını sürdürmesidir.

26 Haziran 2011

Gazi Koşusu - 2011


Türkiye'de at yarışlarının en büyük kupası olan 3 yaşlı İngilizlerin katılacağı 85. Gazi Koşusu'na, bir yılllık beklemenin ardından, yaklaşık 7 saat kaldı. Herkesin biyik heyecanla beklediği bu koşuda herkese başarılar diliyorum, kazasız, belasız güzel bir yarış olur ve umarım yarışlarımız uzun yıllar koşabilecek kalite ve istikrara sahip olabilecek bir şampiyona sahip olur.
22 tane başarılı, çeşitli avantajları, dezavantajları olan, safkanın koştuğu bu yarışta tları birbirinden ayırmak, sıralama vermek saygısızlık olur. Ancak Best of Müge, Symphanoy gibi atlardan değişik koşular beklediğimi söylemeliyim.
Tüm atların ayaklarının düz basması dileğiyle.

Ayasofya Koşusu Tahminleri - 2011

Pistin durumu tüm koşular için önemli olacak. Dün akşam şiddetli bir yağmur vardı. Sabah saatlerinden beri hava bir açıp, bir kapıyor. Yağmur yağacak sanki.
Walk of Life farklı bir safkan. Mesafeden etkilenme olasılığı koşunun sürpriz atlara açık hale gelmesine sebep oluyor. Benim de bu bağlamda sayacağım safkanlardan ilki La Santa Roja olacak. Uzayan her mesafede daha iyi koşacak izlenimi veren safkan, yarış programı çok sıkışarak buraya gelse de sonlarda ayakta kalabilir. Müyesser Esthetics ilk yarışından sonra takip ettiğim bir safkan. Son yarışını dahi kazanabilirdi. Bugün kazanırsa normal sonuç olur. Lily of the Valley çok beğendiğim bir at ama son yarışında beni hayal kırıklığına uğrattı. Uzundaki 2. yarışında, biraz daha iyi koşabilirse birincilik şansı doğurur kendine. Soylu is ön taraflara erken gelmezse, sprinti ile birinciliğe uzanabilir.
Müyesser Esthetics - La Santa Roja - Lily of the Valley - Soylu / Walk of Life

Anafartalar Tahminleri - 2011

Dünkü Gold Bihar yarışı aslında at yarışında anlık hataların affedilmediği, süprizlerin her zaman olacağı, at yarışlarında takibin önemi gibi noktaları tekrar gözler önüne getirdi. Bu doğrultu da Anafartalar Koşusu'nun sürprize açık olduğunu düşünüyorum. Yarışın temposunun nasıl gideceği önemli olmala beraber, uzun sprintine bayıldığım ve aksiyonları her yarışında ezici olan Silsüpür ve son yarışında çok dolanan ama bugün daha da etkili olmasnı beklediğim Mister Kermit, önde eşit şanstalar. Uzunda soru işaretleri olan Belmont, sentetiği soru işareti olan King Alp sonraki ihtimaller olarak göze çarpıyor. Yine farklı bir sprint gücüne sahip olan Domatesbiber henüz 3. yarışını, hem de ilk kez uzun da koşuyor olmasına rağmen ön sıralarda yarışı bitirebilir.
Mister Kermit - Silsüpür / Domatesbiber / Belmont - King Alp

25 Haziran 2011

Nene Hatun Koşusu Tahminleri - 2011

Balçibin parlak performansları sonrasında yarışın direk favorisi konumunda. Bunu hakettiğini ve benim de katıldığımı belirtmeliyim. Yanına ben iki tane cazip olacağını tahmin ettiğim safkan ilave edeceğim. Bunlardan ilki, bültenlerde en çok hoşuma giden bir yorumu alıntılayayım, "son yarışına bir anlam veremediğim" ama sentetik pistte ilk 2'den düşmeyip, bu piste bayılan Luxury olacak. İlk mesafeli koşusu, çim olması nedeniyle yanıltıcı olabilir. Yarın için dikkate almakta fayda var. Diğeri ise moralli jokeyi ve kazandım dediği son yarışında bir anda 3. kalan Surların Güzeli olacak. Yarışı süratlendirecek safkanların arkasında bekleyip, düzlükte öne çıkarsa, sprinter safkanların yol problemi çekebileceği bu kalabalık yarışta fotoyu önde bulabilir.


Balçibi / Luxury - Surların Güzeli


Herkese Bol Şanslar.

24 Haziran 2011

Haliç Kupası Koşusu Tahminleri - 2011





Muazzam bir koşu bizleri bekliyor. Astrakhan, Azaraks, Deha, Hayri Baba, Kurtiniadis. Astrakhan inanılmaz karakteri, muazzam sürati, nadir gücü ile son yıllarda saha gelen en iyi kısa mesafe atı, kuşkusuz. Allah nazardan saklasın. Azaraks geçen sene Gazi Koşusu'na kadar parıldayan, Gazi Koşusu'na favori giren fakat istediği sonucu alamayan, daha sonra Başbakanlık'ta hayal kırıklığı yaratan bir attı. Fakat bu sene tekrar sevdiği mesafeye dönmeye karar verince ilgilileri, uzun sevdasından vazgeçip, bir de safkan formuna ulaşınca, son yarışında Astrakhan'a zorlu anlar yaşattı. Astrakhan son 8 yarışı kazandı fakat, son yarışında sallandığı bir gerçek. Azarks'ın temposunu verdiği yarışta, son metrelerde bence üstün karakteriyle rakibini atlayabildi. 1500 ve altı Astrakhan'ın geçilmesinin zor olduğu bölge. Gel gelelim ki bu sefer ikisinin de daha ciddi rakipleri var. Deha kapalı kutu, nasıl bir at olduğu değil ama performansı ile. Kurtiniadis geçen sene bu koşuyu kazanmıştı. Transacoustic'le müthiş bir mücadeleye girmiş, kazanmış ama sonrasında düşüşü başlamıştı. O yarışından sonra birinciliğe hasret, tam bir yıldır. Şampiyon'un sevdiği mesafede, kalitesini ortaya koyarak kaldığı yerden devam ederse beni şaşırtmayacak. Şampiyonların hisleri sağlamdır ve sanki Kurtiniadis bu yarışı kazanmak için hırslanacak. Bir diğer tuttuğum safkan da Hayri Baba. Grup sert. Fakat son yarışında çok kötü yerlerde kalmasına rağmen 'kazanır'a girdi. Hızlı gidecek koşu lehine görülüyor. Bir çizik atmanızda fayda var.







Astrakhan / Hayri Baba / Kurtiniadis

Arjantin Jokey Kulubü Koşusu Tahminleri - 2011





Geçen seneki koşuyu Adonise Selim Kaya ile Kazanmıştı.



2400 metre mesafede, bizleri Gazi gününe doğru giderken yavaş yavaş ısıtmaya başlayacak olan koşuda ön plana Adonise, Hakkar, Inspector 3'lüsü çıkacakmış gibi duruyor. Henüz hiç bir bültene bakmadım ama kestirmek güç değil. 1.58.86 gibi anormal bir dereceyle biten yarıştan 5 at, Inspector, Akdeniz Ateşi, Boğaziçi, Hakkar, Roman Empire ve KKTC Koşusu'nda 2 at, Adonise ve Smerç şeklinde 7 at karşı karşıya gelecek. 2 yarışın toplamda 7 at verdiği bu önemli koşu bir kez daha bizlere uzun mesafede atlarımızın sağlam kalmadığı gerçeğini hatırlatıyor, hatta yüzümüze vuruyor. Çok uzun uzadıya içimi dökmeden, yarışa dönelim. 1.58.86 dedik. Bu yarışın anormal tempolarla geçilmesinden, bu da süratli stile sahip olan atların fazlalığından ortaya çıkıyordu. Led Zeppelin tabiki inanılmaz temposuyla yürüdü gitti. Bu neden Inspector, birinciliği için, Led Zeppelin'e ne kadar teşekkür etse azdır. Eküri koşsalar bu kadar yardımcı olabilirdi. Bu olayın sebeplerine çok fazla girmiyorum. İsteyen buraya tıklayarak detaylı yazıma ulaşabilir. İşin özü şudur ki ben Inspector'ün böyle bir tempoya bir daha girebileceğine pek ihtimal vermiyorum. Akdeniz Ateşi var, yarış çok hızlı gidebilir diyebilirsiniz. Ben geçen yarıştaki tempoya çıkılmasının zor olduğunu düşünüyorum. O yarışın sertliğinden de etkilenmesi muhtemel. Fakat aynı yarışta ayakta kalabilen ender safkanlardan Hakkar, Halis Karataş'ın kendisini özenle bu yarışa hazırlamasıyla şanslı olacaktır. Adonise bu mesafeleri de sever ve Bana göre Hakkar'la beraber ilk iki şansa sahip olacaklar. Yapım gereği favorilerle pek anlaşamayıp, sürprizle yatkın olmam dolayısıyla sizlere, arka planda kalacağını düşündüğüm, 2010 Gazi Koşusu 3. sü, son yarışında toparlandığını gösteren ve İstanbul çimine bayılan Smerç'i önereceğim. Gelirse şaşırmamak gerek;

Adonise / Smerç / Hakkar

23 Haziran 2011

Atı Öpememek : Fuat Çakar





Atı öpmek deyince aklımıza gelen isim doğal olarak Fuat Çakar. Kazandığı her yarışta fotoyu geçerken atının boynuna bir öpücük kondurarak hem onu onure eden hem de birincilik sevincini yaşayan Fuat Çakar, bugün İzmir'de kazandığı Lady Liz yarışında bunu yapamadı. Sonucun foto-finish'e kalması bunda etkili. Fakat bir başka etkili faktör de, bana göre, birincilik özleminin vermiş olduğu stresti.







2011'e fırtına gibi başlaya Fuat Çakar 16 Mayıs'tan beri, neredeyse 1.5 aydır birinciliğe hasretti. Fakat bugün Lady Liz ile bu şanssızlığını kırdı. Bu birincilik hem üzerindeki yükü alacak hem de ona moral verecektir. Çok önemli yarışların olduğu haftasonuna doğru Fuat Çakar'ın tekrar çıkışa geçmesi muhtemel. Fuat Çakar'ı takip etmeyen yanar diyelim.


Gazi 2011

Blog açıldığında 2009 Gazi Koşusu'nu Miramis kazanmıştı. Gece yapılan bu Gazi Koşusu'nun olumsuz havasını dağıtan koşu, Mystical Storm'un kazandığı 84. Gazi Koşusu olmuştu. Son Viraj Dönülüyor olarak, blogun üçüncü kez Gazi'ye tanıklık etmesi zorunluluktur. Kaldığımız yerden alevi calandırmaya başlayalım.

Son Viraj Dönülüyor
Related Posts with Thumbnails