28 Ağustos 2009

Enternasyonel Yarışlar Başlasın

Tüm yarışeverlerin merakla beklediği, atçılığımıza ve yarışlarımıza bambaşka bir hava katan Enternasyonel Koşular yarın başlıyor. Genelin aksine bu sene hafta içine alınan yarışlarda yine büyük ikramiyler dağıtılacak, yine gözümüzü kırpmadan izleyeceğimiz mücadeleler olacak. Enternasyonel Anadolu Koşusu'yla başlayacak büyük heyecan, Perşembe Enternasyonel Malazgirt Koşusu'yla son bulacak. Biz de şimdi yarışlar ve atları ufak bir değerlendirmeye alalım.

Enternasyonel Anadolu Koşusu

250.000$ birincilik ikramiyesinin olduğu 2000m kum pistteki yarış, pistimizin şampiyonlarını karşı karşıya getiriyor. Fair Son ve Doğubeyi gibi iki büyük şampiyonun yanı sıra kumun başarılı safkanları Beran, Royal Victory, yine son dönemin flaş isimleri Berathan ve Nusrat ilk göze çarpan safkanlar. Yarışa yurt dışından katılan safkanlar ise Balius ve Philatelist.

Dünyaca ünlü Godolphin ekürisine ait Balius'un başarılı denilebilecek performansı var. 26 yarışta 9 birincilik elde eden safkan 900.000 Euro'ya yakın kazanca sahip. Enternasyonel koşularda boy göstermiş olan safkan Dubai'de bu sene G2 çim yarış kazanırken, Duty Free'de 13. kalmış. Genellikle çim pistte start alan safkanın, sentetiğe uyum sağlaması halinde başarılı olabileceğini düşünüyorum.
Philitalist yarış hayatında 18 yarış koşmuş. Bu yarışların 9'u çimde, 9'u kumda. Çimde yarış kazanamamışken, kumda 4 birinciliği bulunmakta. Önemli bir başarısını göremediğimiz safkan 60.000 Euro'Luk kazanca sahip. Son çim yarışında, 22 Ağustos'ta sonuncu olan safkanın kum performansı da safkanlarımıza yetmeyecektir. Pressing'in ekürisi olan safkan bu yarışta sadece formasını temsil edecek.Yarışa genel olarak bakrsak ben Enternasyonel Yarışlar'ı ülkemizin atlarının performansı ve birinciliğiyle açacağımız kanaatindeyim. İlk planda Doğubeyi ve Fair Son ayrılmış gibi gözükse de, özellikle ben Berathan'ın etkili bir yarış çıkarabileceğin düşünüyorum. Yine Balius, Royal Victory ve Nusrat da çok olmasa da şansa sahip isimler. Önlerde Doğubeyi'ni zorlamaya çalışmazsa, sprintiyle Beran da sonlarda söz sahibi olabilir.


Enternasyonel IFAHR Koşusu

100.000$ birincilik ikramiyesi olan ve Şampiyon Kafkaslı'nın sahne alacağı 1500m kum yarışta güzel bir mücadele bizi bekliyor. 2100 çim olarak başlayan yarış, geçen sene 2100 kum olarak koşulurken bu sene de aynı şekilde koşuluyor.

Ülkemizi Kafkaslı, Hızlıtay, Yücelay, Şimşeğinoğlu, İncinur ve Dayala'nın temsil edeceği yarışta dışarda gelen atlar ise Nokomys ve Badad. Atların performanslarının tamamı hakkında bir bilgiye ulaşamamış olsam da elde ettiğim bilgiler, uluslararası yarışlarda boy göstermiş ve de başarılı olmuş Badad'ı Nokomys'e göre ön plana çıkarıyor. Ancak Kafkaslı'nın olması doğal olarak yarışta bir ağırlığının olmasına sebep oluyor. 3. düzenlenen koşuda geçen seneki gibi ön plana çıkan bir at yok. Geçen seneki "bomba"mız Belamer, yarıştan önce konuşulan inanılmaz derecelerine rağmen Bozdoğan'a avlanmıştı. Bu sene de karışık gibi görülen yarışta Badad'ı biraz daha ön planda görüyorum, ama nasıl koşacağını kestirmek çok güç bir çok faktör var. Eksik koşması taktirde bu rakiplerini bu mesafede geçmiş olan Kafkaslı şanslı olacaktır.

Enternasyonel İstanbul Koşusu

2004'ten beri koşulan be ilk kez geçen sene dişilere verilen koşu 2. kez dişi koşu olarak koşuluyor. Birinciye 250.000$ ikramiye kazandıracak güze şehrimizin koşusunda ülkemizi 9 safkan temsi ederken, yurt dışından 4 safkan yarışa katılıyor. Yeni jenerasyonun başarlı atları Rokoko ve Chi'nin de katıldığı 1600m çim yarışta geçen sene bu koşuyu kazanma başarısı gösteren Berraksu, başarılı safkanlar Mayuşka, Lovely Doyoun, Nihalim, The Rising ve Orse Gül katılıyor.

Ülkemize geln safkanlar, Eva's Request, Magic Eye, Damaniyat Girl ve Wilside. Yarış hayatlarını ve koştukları koşulara bakınca ben bu yarışta da atlarımızın yarışa ağırlıklarını koyacaklarını düşünüyorum. Benim çok beğendiğim ve bence 3'lülerin en iyi orta mesafecesi olan Rokoko, sonunda bulduğu mesafesinde grup güçlü de olsa birinciliğ yakındır. Diğer tüm safkanlarımızın, yabancılar da dahil, şanslarını eşit olarak görüyorum. Koşularını izlememe rağmen baktığımız performanslarıyle yabancı safkanların yarışta başarılı olması çok zor görülüyor.

Perşembe günü koşulacak olan yarışlarının kısa incelemelerine yarın (Çarşamba) ulaşabilirsiniz.

25 Ağustos 2009

Yeni Bahise Merhaba, Plase İkili



TJK 1 Eylül'den geçerli olmak üzere yarışseverlere yeni bir oyun sunacağını açıkladı. "Plase İkili" olarak adlandırılan oyunda yarışseverler, ilk üç sırayı alacak atlardan en az 2 tanesini bilmeye çalışacaklar.

Plase İkili 10 ve daha fazla atkoşan ayaklarda oynanabilecek. İlk 3'ten 2 atı bilmenin yeterli olacağı oyunda ikramiyelein çok düşük olmaması amacıyla birim fiyat 2 lira olarak belirlendi. İlk 3'e giren 2 at için 3 farklı sonuç olacak. {1.-2., 1.-3., 2.-3.}. Bu nedenle de 3 farklı ikramiye olacak.

Mevcut olan oyunlarda ise;

GANYAN/PLASE/İKİLİ/ÇİFTE OYUNLARINDA BİRİM FİYAT; 1 YTL
YEDİLİ PLASE OYUNUNDA BİRİM FİYAT 5 YKR
ÜÇLÜ GANYAN OYUNLARINDA BİRİM FİYAT; 5 YKR
ÜÇLÜ BAHİS/TABELA BAHİS OYUNLARINDA BİRİM FİYAT; 10 YKR
ALTILI GANYAN OYUNUNDA BİRİM FİYAT; 5 YKR
BEŞLİ GANYAN OYUNUNDA BİRİM FİYAT; 5 YKR
DÖRTLÜ GANYAN OYUNUNDA BİRİM FİYAT; 5 YKR olmaya devam edecek.

Çıkan at sorunsalında ise çözüm yalnız çıkan atla oynanmış kombinelerin iadesinin yapılması şeklinde belirlenmiş.

10 ve daha fazla atlı bir koşuda; birincinin öne alınarak yapıldığı kombinasyonlarda ( 1/2,3,4) bağlanan at sayısı 2 ile çarpılacak (6 Lira). Normal kombinasyonlarda ise yazılan at sayısının 2'li kombinasyonu alınacak ve çıkan kombinasyon sayısı birim fiyat olan 2 ile çarpılacak. (1,2,3,4,5,6 'dan oluşan 6 atlı Plase İkili'de 15 farklı kombinasyon olacak ve fiyatı 30 Lira olacak)

Oyunun geleceği ilk bir kaç programda vereceği ikramiyelerle daha net olarak anlaşılabilecek. Güzel bir oyun, umarım yarışseverler de ilgi gösterir.

24 Ağustos 2009

II. İnönü Koşusu'nu Worldpoint Kazandı

II. İnönü Koşusu'nda zafer, yenilgi yüzü görmeyen ve TYAYSD İlkbahar satışlarında el değiştirmiş olan Worldpoint'in oldu. Dişilere göre 5 salise daha iyi koşulan yarışta H.Karataş idaresindeki Worldpoit 4. yarışını da kazanmış oldu.

Az atla koşulan koşuda startla beraber Özbaylım yarışın liderliğini aldı. Fazla rahatsız da edilmeyen safkan son virajı önde döndü. Son düzlükte Buenos Aires, Midas Touch ve Worldpoint yelpaze gibi açılarak ataklarına başladılar. En kuvvetli gelen ise yarışı da kazanan Worldpoint oluyordu. H. Karataş ufak ufak teşvik verirken, Worldpoint büyük büyük cevap veriyordu. Rakiplerini yaklaşık 200 metrede ayıran safkan, son 200'de sonra ise rakiplerine "formdayım" mesajını veriyordu. Yarışın ikincsi Midas Tocuh olurken, 3. Özbaylım, 4. ise sonlarda gelen Sultans Of Swing oldu.


Worldpoint jokeyinin teşviği arttırdığı yerde çok fazla hızını arttıramasa da bu gruba yeteceğini kanıtlamış oldu. Buenos Aires tam bir hayal kırıklığı olurken, Dire Straits'in güzel şarkısı Sultans Of Swing biraz daha uygun rakiplerini avlayacak düzeye geldiğini gösterdi.

I. İnönü Koşusu'nda Tonya Süprizi



2 Yaşlı Dişi İngilizler için önemli bir sınav olan G3 I. İnönü Koşusu'nu N.Şen'in bindiği Tonya kazanmayı başardı. 1200m çim pistteki yarışın derecesi 1.11.71 oldu. Ganyanı 7,45 olan safkan, dün için de cazip bir at oldu.


Startın verilmesiyle beraber çok hızlı bir çıkış oldu. Bambino, Gülay Sultan, Harmony in Blue, Mystical Storm ve Lucy in The Sky liderliği almak için bir mücadele içine girdiler. Seri stile sahip bu atlardan öne çıkan ise, çok kolay bir şekilde, Harmony In Blue oldu. Yarışta ganyan yönünden en önde tutulan Mystical Storm Start çıkışında fauller maruz kalarak öne çıkamadı. Yarış boyunca liderlik için teşvik uygulayan jokeyine bir türlü yanıt veremeyen safkan son 300'e doğru da giderek tempodan düşmeye başladı. Harmony In Blue'nun 1000 metre süren liderliği son 200'e doğru Bambino geçti. Koşuda ön tarafta gitmeye çalışan safkanlardan da yarışın sonunda tek önde tutunabilen zaten o oldu.


Son viraja doğru, sonlarda biraz gelebilecek atın yarışı koparabileceği belli olmuştu. Koşuyu en arkada takip eden iki safkan, Tonya ve Black Magic Women ie hızlı giden bu koşuda sonlarda güçlü atak yapabilen ender atlar oldular. Black Magic Women son yarışında Worldpoint ve Karasevda'nın arkasında boyunla 3. olmuştu. Bu yarışta da ağırlıkla beklediğim attı. Gökhan atı iyi yerlerde götürmesine rağmen düzlükte yaptığı hatayla yarışı kaybetmiş oldu. Virajı dış kulvarda dönen Black Magic Women ve onun da dışında dönen Tonya... G.Kocakaya atı tutmaya devam ederken, arkasından sprinde başlamış olan Tonya'nın kendisini geçmesini bekledi ve Tonya'nın dışına açılıp en dış kulvardan sprintine başlamak istedi. Ancak 2-3 boy olan fark bir daha kapanamadı. Büyük ihtimalle Tonya'nın o kadar güçlü gidebileceğini hesaba katmadı. Bu hareketi de ona yarışı kaybettirdi. Kazanabileceği yarıştan 2. olarak ayrıldı. Tonya ise güzel bir yarış koşarak 2. yarışında böylesine önemli bir başarıya imza atmış oldu.


Tonya'nın ganyanın bu kadar yüksek çıkması ise şaşkınlık verici cinstendi. Ganyan olarak 6. sırada tutulmasına rağmen ilk 5 atın çok gerisinde kalmıştı. Ancak ilk yarışında, Mystical Storm'un kazandığı yarışta, çok parlak bir sprintle 2.lik elde etmişti. Mystical Strom'un favori çıktığı yarışta en az onun kadar ii koşa bir Tonya'nın da biraz daha tutulması gerekirdi. Ancak tekrar söylemek gerekir ki yarışın normal sonucu Black Magic Women birinciliği idi.


Tempoya uymasına rağmen önde kalabilen tek safkan olan Bambino güzel bir 3.lük elde etti.


Karasevda tam bir hayal kırıklığı oldu. Starttan normal çıkmasına rağmen yarışa adapte olamadı safkan. Sonlarda da yürümeyen safkanda, eğer bir problemi yoksa, düşüş var. Gördüğü zorlu yarışlardan etkilenmiş olabilir.


Dün akşamki koşuda dikkatten kaçmış olabilir, ilgimi çeken bir safkan var ki da Seriska Lady. Hayatının ilk yarışını kumda koşan ve 6. olan safkan dün S. Kaya idaresinde koştu. Son düzlükte çok güzel atak yapmaya başlayan safkan iç kulvardan geliyordu. Ancak Seriska Lady hızlandığı yerde, Harmony In Blue'nun yavaşlayan haliyle karşılaştı. Bariyer dibinde sıkışan safkan dışarı çıkmaya çalışırken de faullere maruz kaldı ve daha sonra jokeyinin enseye basmasıyla son sıralarda geldi. Kapanmasaydı iyi yerlere gelecek olan safkan bir sonraki yarışını kazanabilecek yetenek ve güçte.

23.08.09

İSTANBUL

SERISKA LADY: Hayatının ilk yarışını kumda koşan ve 6. olan safkan dün S. Kaya idaresinde koştu. Son düzlükte çok güzel atak yapmaya başlayan safkan iç kulvardan geliyordu. Bariyer dibinde sıkışan safkan dışarı çıkmaya çalışırken de faullere maruz kaldı ve daha sonra jokeyinin enseye basmasıyla son sıralarda geldi. Kapanmasaydı iyi yerlere gelecek olan safkan bir sonraki yarışını kazanabilecek yetenek ve güçte.

22 Ağustos 2009

21.08.09

İSTANBUL

TEMPURA: Bir önceki yarışında da muazzam bir yarış koşan ve aynada birinciliği bırakan safkan, dün de güzel sprintiyle 3.lük elde etti. Bu tarz gruplarda, kum-çim ayırt etmeden, her an için kazanabilecek formda.


MASTIFF: Yarışı hiç bir şekilde götüremeyen safkan, daha uygun kilosuyla etkili olacaktır.

19.08.09

İSTANBUL

IL SOLE: Protesto sonucu değişn yarışta ön 4'lünün hemen arkasında 5. olan safkan, daha iyi duruma geldiğini gösterdi. Orta ve uzun mesafeli yarışlarda her an bir sürpirize imza atabiir.

16 Ağustos 2009

Zafer Kurtiniadis'in

Veliefendi'de 14 Ağustos Cuma Akşamı koşulan Fatih Sultan Mehmet Koşusu Kurtiniadis kazanmayı başardı.
Yarışın bitiş derecesi 1.38.14 olması yarışın ne kadar ağır tempoda gittiğini ortaya koydu. Yarış beklenildiği gibi Sabırlı Kurtiniadis arasında geçti. Sabırlı yarışın her yerinde çok rahat gitti ve olgunlaşmasıyla beraber yeni bir tarza sahip olduğunu da kanıtlamış oldu. Kurtiniadi ise Sabırlı'nın dışında kalarak belki de birincilik için en büyük avantajı elde etti. Aynaya kadar mücadeleden vazgeçmeyen iki safkandan photo'yu önde bulan Kurtiniadis oldu.

Bu iki safkanla beraber yarışı aynı saniye içinde tamamlayan Gladyatör ve Nalın İsyanı ise ne kadar formda olduklarını gösterirken şampiyonların olmdığı gruplarda iş yapabileceklerini gösterdiler.

16.08.09

İSTANBUL

BABA TORİK: Uzun aradan sonra bir yarış gören safkan bugün de düzlüğe rahat çıktı, jokeyinin teşviğine bir türlü yanıt vermedi. Hala eksikleri olduğu görülen atı takibe almak gerekir.

Jokey Turnuvası Lemaire Kazandı

Ülkemizde ilk kez düzenlenen Uluslararası Jokey Turnuvası'nı Fransız Christophe Lemaire kazandı. Bir anda formatı değiştirilen ve 5 ayağa bölünen turnuvanın 1.si Lemaire 22, 2.si S.Kaya 20, 3.sü Karataş ise 16 puan topladı.

İlerleyen yıllrda daha güzel bir puanlaması olan, daha yüksek katılımlı organizasyonlar yapılmalıdır.

13 Ağustos 2009

Fatih Sultan Mehmet Koşusu'nda Dev Mücadele



Cuma akşamı saatler 9'u gösterdiğinde Veliefendi bir önemli mücadeleye daha ev sahipliği yapacak. 3 ve daha yukarı İngiliz safkanlarına mahsus G1 Fatih Sultan Mehmet Koşusu rekabetin üst düzey olduğu safkanları 1600m çimde karşı karşıya getiriyor. 3 ve 4 yaşlı safkanlardan katılım olmaması dikkat çeken yarışta 5 kaliteli safkan yer alıyor. Gladyatör, Nalın İsyanı ve Yeni Lira'nın da katıldığı yarışta gözler daha çok Kurtiniadis Sabırlı mücadelesinde olacak. Son zamanlarda sıkça karşı karşıya gelen iki şampiyon bir kez daha karşı karşıya geliyor.

2006 Fatih Sultan Mehmet Koşusu'nda buluşan Sabırlı ve Kurtiniadis'ten, aynayı önde geçen Sabırlı olmuştu. Kurtiniadis'in 3'lü olarak katıldığı yarışta Sabırlı rakibini yarım boyla ayırmış olsa da kolay bir yarış çıkarmıştı. Yarışın 3.sü Kaneko, 4.sü Kartalım oluyordu.

Fatih Sultan Mehmet Koşuları'nı seven Sabırlı, Kurtiniadis'in katılmadığı, 2007'de Cincinati Kid'in kazandığı yarışta 4. kalıyordu.

2. Randevu ie geçen sene koşulan FSM Koşusu oluyordu. Bu koşuda da sonuç değişmiyor ve Sabırlı rakibine bir kez daha üstünlük sağlıyordu. Muazzam bir mücadeleye tanıklık ettiğimiz yarışta, 200'de yan yana gelen Sabırlı ve Kurtiniadis aynaya kadar birbirlerini ayıramazlar. Aksiyon farkıyla, bir burun ucuyla yarışı kazanan Sabırlı rakibine rövanşı vermemiştir.

28 Haziran'da koşulan G1 mücadelede ise yine iki safkan karşı karşıya gelmişti ve Sabırlı bir kez daha Kurtiniadis'e üstünlük sağlamıştıç. Ancak Salvatore'nin yarış sırasında Kurtiniadis'in önünde kayması ve Barış Kurdu'yu üzerinden atması Kurtiniadis için olumsuz bir etki yapmıştı. AÇıkçası o yarışı çok net ölçü almak doğru olmayacaktır.

Kurtiniadis'in son kazandığı yarışın ise G3 Vehbi Koç Koşusu olup, geride bıraktığı rakipler Sabırlı, Gladyatör, Berraksu, Nalın İsyanı, De Niro, Lovely Doyoun'dur. Yarın da start alan 3 safkanı geçmiştir. Son yarışında ise Başbakanlık'ta Inspector'e geçilen safkan yarın, 3 senede 2 yarışta da geçildiği rakibini avlamaya çalışacak.

Bakalım yarışa Sabırlı ve Kurtiniadis ağırlığını koyabilecek mi? Suborics idaresindeki Yeni Lira bir sürpriz yapabilir mi? Gladyatör mücadelede kendine şans yaratır mı? Bütün bu soruların cevaplarını yarın bulacağız. İyi seyirler.

12.08.09

İSTANBUL

KUZEYİN OĞLU: Never Walk Alone gibi kaliteli bir ismin anne kardeşi olan safkan, kendisinden beklenilenleri her an yapabileceğinin sinyallerini vermeye başladı. Sonlarda güçlü gelen safkanı bu tarz, biraz daha zayıf gruplarda takibe almalıyız.

İSKENDERUN: Yarışseverler tarafından bugünkü yarışı için çok gerilerde bırakılmış safkan, son metrelerde dahi iyi aksiyonlara sahipti. Sentetiğe de uyum sağladığını gösteren İskenderun denk rakipler arasında, özellikle kendi stilinde rakibi olmadığı yarışlarda birinciliğe uzanabilir, dikkat edilmeli.

GÜLŞAH HANIM: Bugün için çok sürprizde kendisine şans verilen safkan güzel sprintiyle dikkat çekti. Son zamanlarda kumda daha az koşmasına rağmen, sentetikte iyi koştu. Özellikle çim yarışlarında daha bir dikkat etmeli.

11 Ağustos 2009

Champs To Champs, O Bir Efsane


23 Nisan Türkiye için çok önemli, çok özel, çok anlamlı bir gündür. 2002'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tam iki gün sonrasında ise Türk Yarışçılık Tarihi için önemli bir gün olark tarihe geçer. Yarış hayatında bir çok zafere, bir çok kupaya imza atan CHAMPS TO CHAMPS 25 Nisan'da dünyaya geliyordu.

Simsiyah görünüşü ile fırtına estirdi pistlerde. 2 yıl 3 ay süren yarış hayatına 17 yarış sığdırmayı bildi. Mountain Cat-Tanamanda orjinli bu güzide safkan 1. yarışı maiden olmak üzere 6 tane G1, 4 tane G2, 3 tane G3, 3 KV yarış koştu. 6 G1 yarışında 4 birincilik, 1 ikincilik elde etti. 4 G2 yarışında 2 birincilik, 2 ikincilik aldı. 3 tane G3 koşusunun 2'sini kazandı. Toplamda 17 yarışında 10 birincilik, 5 ikincilik elde eden safkan iki yarışından 8.likle ayrıldı. 8.liklerinden birincisi Ankara'da koşup 2. olduğu yarışın değişmesi sonucu, ikincisi ise Gazi Koşusu'nda olmuştur. Bu iki yarış dışında şampiyon Champs To Champs 15 yarışta ilk 2'den düşmemiştir.

Çok başarılı bir jenerasyonun parçası olmasına rağmen, yaşıtları arasına kendini çok belli etmiştir Champs To Champs. Şimdi kazandığı yarışlara ve kimleri geçtiğine bir göz atalım.

Yarış hayatına 1200 kumda başlayan safkan ekürisi Cav'ın yaklaşık 3 buçuk saniye önünde birinciliğe uzanır. Kumda gelen bu başarı ilerdeki çim yarışlarının bir habercisiydi belki de.

2. yarışıyla beraber çim piste merhaba diyen safkan KV yarışını kazanır ve "ben geliyorum" mesajını rakiplerine verir. Bir sonraki yarış yine bir KV'dir ve geçen yarışında geçtiği Yiğitefe'ye avlanır ve ilk mağlubiyetini almış olur.

Champs To Champs için 4. adım Enternasyonel Kraliçe II. Elizabeth Koşusu olur. Bu yarışta çok güçlü bir rakip vardır karşısında, Red Cat. Champs To Champs ilk Grup koşusunda güzel bir yarış koşar ve birinciliğe uzanır. Champs To Champs gümbür gümbür gelmeye başlamıştır. Sonraki yarışı G1 Çaldıran'dır. 1600m bu yarışta Yiğitefe'yi ve Red Cat'i bir daha mağlup eder. 1. Grup1 yarışında 1. olur. 2 yarışta da geride bıraktığı, 2 kez 2. olan safkan, Red Cat'tir. Kemal Kurt'un atı olan Red Cat için sahibi, bugün bile; "Red Cat benim sahip olduğum en iyi attı" der.

7. yarışında Montreal'in arasında ikinci olan safkan ilk kez, 8. yarışında tabela dışı kalır ve 8. olur. Ardından Gazi'de koşan safkan Popular Demand'ın kazandığı 2005 Gazi Koşusu'nda da şanssız bir 8.lik alır. Ancak daha sonraki yarışlarında Popular Demand'tan rövanşı alacaktır.

İstanbul'daki ilk yarışı olan Gazi'den sonra Ankara'ya dönen Şampiyon, koştuğu G2 M.A.Ersoy Koşusu'nda King Bishop'a avlanır.

2 aylık bir toparlanma dönemi geçiren Champs To Champs'in pistlere dönüşü muhteşem olur. G3 koşuda başta King Bishop olmak üzere Keremkoç, Runner Boy, Alsancaklı gibi atları geçer.

Hemen ardından 2800m G1 Ankara Koşusu'na çıkan safkan, Popular Demand'ın müthiş bir sprint attığı yarışta burun ucuyla aynayı önde geçer ve Gazi'nin rövanşını almış olur. Ayrıca kendisine şüpheyle bakanlara da cevap veriş olur ve tüm soru işaretlerini kafalardan siler.

Aynı ayın sonunda ise bir başka zorlu mücadele vardır, G1 Cumhurbaşkanlığı. Kimler yok ki; Grand Ekinoks, Ultramar, Hücum, Laline, Eylül Fırtınası, Wolf's Son, Keremkoç, Altın Ordu, Lalla Mina. Şampiyon safkan Champs To Champs bir zafere daha imza atar ve 3 yaşındayken bu kupayı kazanır.

Sonraki durak G2 Fevzi Çakmak Koşusu'dur. Yaklaşık 8 ay aradan sonra koşan Şampiyon, önde girdiği photo'dan aksiyon farkıyla, burun ucu farkla 2. olarak çıkar. Nefes açığını kapatan Champs To Champs'in geçildiği at Runner Boy'dur.

Sıradaki yarışı ise G1 Başbakanlık'tır. Bu müthiş yarışta Champs To Champs'le beraber 5 at daha vardır; Populer Demand, Kaneko, Hücum, Mahalle Çocuğu ve Bors. 30 Temmuz 2006'da koşulan bu önemli yarışı Populer Demand'ın yarım boy önünde Champs To Champs kazanır ve Gazi'den sonra 2. defa karşılaştığı Populer Demand'ı 2. kez geçer.

Bir buçuk ay sonra daha zorlu bir mücadele vardır, Enternasyonel Boğaziçi Koşusu. Champs To Champs alışmıştır kazanmaya, bu yarışta da inanılmaz bir koşu çıkarıp birinciliğe uzanır. Geride bıraktığı rakipleri ise sırayla Win River Win, Scarface, Hızel Beyi, Annosh, Rhodesian Winer, Song Writer, Hücum ve Ilgazhan'dır. Win River Win gibi Dubai'de dahi yarış kazanmış kum-çim ayırt etmeden koşan inanılmaz bir atı, 2006 Gazi Şampiyonu Hızel Beyi'ni ve burunla Gazi 2.si kalmış Annosh'u geçerek inanılmaz bir başarıya daha imza atar.

8 Ekim'e gelindiğinde ise bu müthiş başarı hikayesinin son satırları yazılmak üzeredir. G1 TJK Koşusu'nda Champs To Champs, Hücum, Hızel Beyi, Win River Win, Kaneko ve Moon Khan koşar. Son derece mücadeleli, son derece seyir açısından zevkli geçer yarış ve Hücum yarışı kazanır. Birincinin 1 salise gerisinde burun ucu farkla 2. kalır Champs To Champs. Win River Win ve Kaneko sırayla tabelayı tamamlar. Yarış seyir bakımından zevkli geçmiştir, aynaya kadar muazzam bir yarış olmuştur aynı zamanda yarış çok da çetin ve sert geçmiştir. Gazi Şampiyonu Hızel Beyi yarışı tamamlayamamıştır bile, sahada kalmıştır ve bir daha pistlere dönememiştir. Kaneko bu yarıştan sonra 2 yarış koşmuştur ancak toparlanamamıştır ve yarış hayatına nokta koymuştur. Champs To Champs'in de son yarışı olmuştur bu koşu. Bir çok harp gören safkan, bu yarıştan sonra yarış hayatını noktalamak zornda kalmıştır ve 4 yaşında pistlere veda etmiştir. Murat Cavcan'ın sahibi olduğu bu inanılmaz safkanın erken biter yarış hayatı. Ancak 2 yıla o kadar çok başarı sığdırmıştır, Şampiyon olduğunu kanıtlamıştır. Bu başrılı yarışlarının arasına G3 kum birinciliği bile eklemiştir. Adından yıllar sonra dahi bahsettirecek yarışlar koşmuştur ve adını Türk Atçılığı'na altın harflerle kazımıştır. Umarım aygır olarak kullanılır ve bir çok başarılı yavru verir. Champs To Champs'i hiçbir zaman unutmayacağız...


Champs To Champs ve İlginç Rakamları
Champs To Champs istatistikleriyle, rakamsal olarak da bir çok başarıya(!) imza atmıştır. G3'te 3 yarış koşar, G2'de 2 yarış kazanır. 1. Grup1 koşusunda 1. olur. İlk favori olarak katıldığı yarış, hayatının 2. koşusu olan 8. ayın 8'indeki KV-8 yarıştır. İlk 2'den düştüğü 2 yarışta da 8. olan safkanın 8 Grup koşu 1.liği bulunuyor. Ayrıca 8. olduğu ilk yarış, yarış hayatının 8. koşusudur.Yarış hayatının son yarışını da Ekim'in 8'inde koşar.



10 Ağustos 2009

2 Resim Arasındaki 7 Fark


Yarışçılığımıza büyük katkılar yapmış, başta Bold Pilot olmak üzere bir çok şampiyon at koşmuş olan Özdemir Atman adına düzenlenen G3/dişi Koşu'da gülen safkan Rokoko oldu. 2100m çimde 2. kez karşılaşan Rokoko ve Chi mücadelesinde sonuç yine aynı oldu, Rokoko aynayı önde geçti. 7 Haziran da koşulmuştu G1/Dişi Koşu. Yaklaşık iki ay sonra benzer bir mücadele yaşandı Veliefendi'de. Şimdi iki yarış arasındaki 7 farka bakalım;
1) Hava bu sefer karanlık, Veliefendi'de ışıklar yanıyor
2) Chi'nin jokeyi bu sefer Kocakaya değil, N.şen
3) Haziran'daki yarışta derece 2,09,20 olurken dün gece 2,09,24 olarak gerçekleşti
4) İlk buluşmada 1,15'e 3,45 Rokoko lehine olan ganyan oranı Özdemir Atman Koşusu'nda 1,40'a 1,80 oldu. Chi arayı bayağı kapatmıştı
5) İlk fotoğrafta da görüldüğü gibi Selim halen çalışmaya devam ediyordu. Dün ise finish'i daha rahat geçti
6) İlk mücadelede fark "burun" olurken dün, yarım boy oldu
7) Rokoko bu sefer, yarışı önde götüren ekürisinden yoksun koştu.
Pazar akşamı koşulan yarış aslında Rokoko için daha kolay oldu. Genel olarak bakmak gerekirse tıpatıp aynı oldu iki yarış. Son virajla beraber önde düşen Chi ve dış kulvara açılıp onu yakalamya çalışan Rokoko. İki yarışta da Rokoko, tam 200 üzerinde farkı 1 boya indirdi. Chi'yle uzunda olan ilk mücadelede, 7 Haziran'da, Rokoko Chi'yi 200'e doğru yakalamıştı ancak aynada dahi net bir şekilde ayıramamıştı. Dün kısa bir mücadeleden sonra yarım boy ayırdı ve farkı da giderek açacak izlenimini verdi. Rokoko için başarılı bir yarıştı.

Koşunu geri kalan safkanlarından da dikkat çeken isimler vardı. Özellikle Last Story. Yarışın başında kafaya genelmesine rağmen sonlarda hala güçlü atakları olan ve yarışın birincsi Rokoko ile aynı saniye içinde yarışı bitiren Last Story bir alt gurpta kesinlikle söz sahibi olacaktır. Yine Orse Gül daha zayıf rakiplerini yanında tehlikeli bir yarış koşacaktır.200'e girmeden enseye basan Sea Gull ise bu grubun atı olmadığını gösterdi.
Bu güzel yarışta ise çok kötü bir olay yaşandı. Son viraj dönüldükten sonra F. Çakar idaresideki Live Well arıza yaptı. Sakatlanan safkan yarışı tamalayamadı. Umarız Kısrak Koşusu galibi safkan sahalara geri dönebilir. Tüm ilgililerine geçmiş olsun diyoruz.

09.08.09

İSTANBUL

LAST STORY:Yarışın başında kafaya genelmesine rağmen sonlarda hala güçlü atakları olan ve yarışın birincsi Rokoko ile aynı saniye içinde yarışı bitiren Last Story bir alt gurpta kesinlikle söz sahibi olacaktır.

ARICAN: Dün uygun kilosuyla iç kulvardan güzel bir 3.'lük elde eden atı bu tarz gruplarda kum-çim ayırt etmeden kollamalıyız.

8 Ağustos 2009

Rokoko vs. Chi


09 Ağustos Pazar Günü Veliefendi güzel bir mücadeleye ev sahipliği yapacak. Jenerasyonun en iyi atlarından olan, Gazi'ye favori atlardan biri olarak girip koşudan 5. ayrılan ROKOKO ve ünlü jokey Dettori ile Gazi Koşusu'na katılıp 3. olan Dişi Tay Deneme galibi CHI G3 Özdemir Atman Koşusu'nda karşı karşıya geliyorlar. Yarın koşulacak olan koşuyla Chi ve Rokoko 3. defa karşılaşmış olacaklar. Şu anda skor tabelsında 1-1'lik eşitlik var. Dişi Tay Deneme Koşusu'nda Rokoko'yu 2-2.5 boy ayıran Chi uzun mesafede ilk galibiyetini almaya çalışacak. Zira diğer randevu olan 2100m G1/Dişi Koşu'da Rokoko, Chi'yi bir burunla da olsa geçmişti. Rokoko'da S.Kaya'yı, Chi'de N.Şen'i görüyoruz. MİRAMİS'le Gazi'ye doğru giden G.Kocakaya'nın o dönemden önce tüm yarışlarına bindiği Chi'ye Miramis'in olmadığı yarışta binmemesi enteresandır. Tabi bu jokeyin tercihi olabileceği gibi, atın ilgililerinin de tercihi olabilir. Yarışta bu iki safkan ön plan çıkmış durumda. Rakipleri ie en az onlar kadar güçlü. Son yarışında hayal kırıklığı yaratsa da Kısrak Koşusu galibi ve uzuna giden LIVE WELL yarın koşuya ağırlığını koymak isteyecektir. Yine son yarışı kötü olsa da Kocakaya idaresindeki, Kısrak Koşusu 4.'sü, SEA GULL, Dişi Tay Deneme 3.'sü LAST STORY, G1/Dişi'de Rokoko ve Chi'nin arkasına 3. olan ORSE GÜL...


Gerçekten seyri güzel bir yarış olacak. Tam bir taktik savaşı yaşanacak. Yarışın ağır gitmesi halinde ise son 200 metre oldukça karışık geçebilir. Her şeye rağmen Rokoko bir adım daha önde gibi. Selim içeri dalmazsa şansı yükselecektir. Tüm atların ayakları düz bassın, iyi bir yarış olsun.

Uluslararası Jokey Turnuvası

Bussoni ve jokeyi Suborics
TJK 14 Ağustos Cuma Günü İstanbul yarışlarında çok güzel bir organizasyona imza atıyor. Fatih Sultan Mehmet Koşusu ve 2 KV yarışla toplamda 3 yarışlık bir turnuva düzenleniyor. Yarışlarda 1. 10, 2. 6, 3. 4, 4. 2 puan alacak. En çok puanı toplayan jokeyin birinci olacağı turnuva da 1. ödülü 10.000$ olarak açıklandı. Turnuvaya ülke dışından C.Lemaire, K.Shea, A.Suborics, M.Hills ve D.Holland katılıyor.

Andreas Suborics ise yakından tanıdığımız jokeylerden, nerdeyse bizden, biri ! Ülkemizde düzenlen Enternasyonel Koşular'da 2005'te Brunel ile Topkapı'yı, aynı yıl Boğaziçi Koşusu'nu Senex ile kazanan Suborics 2007'de Bussoni ile yine Boğaziçi Koşusu'nu kazandı. Ayrıca Almanya'da Nisan 13'te düzenlenen ve ülkemizden H.Karataş, B.Kurdu ve Akın Sözen'in katıldığı Türk Günü'nde, TJK Kupası Koşusu'nu Atila Sher Danon isimli safkanla Suborics kazandı.

Bu güzel organizasyondan dolayı TJK'yı şimdiden tebrik edelim. Bu tür etkinlikler hem ülke dışında yarışçılığımız hakkında daha çok bilgi oluşmasına sebep olacaktır hem de yarışçılığımıza, at sahiplerine, yarışseverlere, jokeylerimize ayrı bir heyecan, ayrı bir renk katacak, güzel bir atmosferin oluşmasını sağlayacaktır.

05.08.09

İSTANBUL

BEYAZ BAYRAK: Fomda safkan Çarşamba günü koştuğu yarışta, kaliteli rakiplerinin arkasında 4. kalırken, daha hafif kiloyla ve daha uzun mesafelerdeki koşularında tehlikeli olacğını belli etti.

BAŞÇAVUŞ MEHMET: Yamaner'in kazandığı yarışta yaklaşık 10 saniye geri gelen safkanın o gün için her şey aleyhineydi. Güçlü rakipler, ağır kilo, ters mesafe... Müsait kiloda ve uzun mesafede aklımızda bulunması gereken safkanın bu yarışını ölçü almadık.

SABİN: Ankara'dan formda bir şekilde gelen safkan, Good Prospect'in kazandığı yarışta koşu içinde güzel gitmesine rağmen son viraja doğru başlayan jokeyinin tüm çabasına rağmen bir türlü sprinte kalkamadı. İlk kez çıktığı sentetik pistten etkilendiğini düşündüğüm safkan bu tarz gruplarda, tanıdığı sentetik pistte dahi, söz sahibi olabilir.

02.08.09

İSTANBUL

BLACK MAGIC WOMEN: At başı biten KV-21 koşuda 3. olan safkan, Yarışın her yerinde kazanabilecekmiş gibi gelip bir türlü rakiplerini atlayamadı. Bir önceki yarışında da rakibini atlayamayan safkanın kalitesi ortada. Kapalı gözlük denenecektir. Bu tür gruplarda dahi her an birinciliğe uzanabilir.

COCONUT: Geçen senenin başarılı kumcularından olan safkan, verdiği 6 alık aradan sonra toparlanmaya çalışıyor. Bir önceki yarışında fena olmayan bir 4. elde etmişti ve toparlandım mesajı vermişti. Ancak Pazar günü Carly Baby'nin kazandığı yarışta etkisiz olan safkanı unutmamak gerekir. Yarış içinde bir sorunu olmuş olabilir. Dikkat.

ASİ: Pazar günü koştuğu yarışta benim çok güvenmeme rağmen hala eksikleri olduğu görülen, buna rağmen güzel bir koşuyla 4. olan safkan sonraki yarışlarında sürprize imza atabilecek seviyede.

Kara Kaplı Defter Açılıyor !

Blogun yeni bölümü olan Kara Kaplı Defter'de, ilerdeki yarışları için etkili olabilecek atları paylaşacağız. Neden bu atları takibe aldığımıza da kısaca özetleyeceğiz. At yarışı hakkında bir blog olan Son Viraj Dönülüyor'un bu bölümdeki amacı sürpriz yapabilecek atları takip etmek. Yarışların birincilerini genellikle değerlendirmeye almayacağız. Yarışlarını çok iyi koşmasına rağmen takibe almadığımız atlar zaten göz önünde olanlardır. Değerlendirmeleri sıkı bir şekilde yapacağımız için kalabalık günlük listelerle karşılaşmayaksınız. Önemi nicelikten ziyade niteliğe vereceğiz.
Herkese bol şanslar.

5 Ağustos 2009

Frankie Dettori, Uçan Adam

Ülkemizde de at binmiş olan, bir çok otorite tarafından dünyanın en iyi jokeyi olarak kabul edilen Dettori'nin 1996'dan bi karesi. Takip edenler biliyordur, Dettori'nin kendine has bir zafer kutlaması vardır. Kazandığı her yarıştan sonra atın üstünde ayağa kalkar ve sıçrayabildiği kadar sıçrayıp kendini öne doğru bırakır. Belki de bu sevinç onun bu kadar tanınmasına ön ayak oldu. Gazi 2009'da Chi ile start alan ve 3. olan Dettori'den Türkiye'de de böyle bir sevinç gösterisi izlemek eğlenceli ve güzel olurdu.

Gelelim fotoğrafa. Frankie Dettori kariyerinde bir çok başarıya imza attı. Ancak bu başarısı en büyüklerden biri, belki de en büyüğü. Yıl 1996, aylardan Eylül. Dettori Ascot'ta tarih yazıyor. Bir günde 7 yarış birden kazanan İtalyan, bu muazzam performansını bildiği tek kutlama yoluyla noktalıyor. Ona bakan meraklı gözler de heralde Dettori'nin kimin üzerine düşeceğini tahmin etmeye çalışıyordu.

4 Ağustos 2009

Beyaz Melek: The Opera House



İnanılmaz bir güzellik, benim hayatımda gördüğüm en güzel beyaz at. Kar beyaz rengiyle muazzam bir görünüşü var. Geçen sene Magic Millions satışlarından 270.00$'a satın alınan THE OPERA HOUSE, Avustralya'daki lekesiz 7 beyaz attan biri. Bu güzel dişi safkan adını Sidney'in ikonundan (Opera House) alıyor. Merak edenler için de belirtmek lazım, koştuğu ilk iki yarışını da, ki bunlar 800 ve 900 metre, kazanma başarısını göstermiş.

The Opera House jokey Jodie Riley ile.
Fotoğraf: The Sunday Telegraph

3 Ağustos 2009

Worldpoint Kazanmaya Devam Ediyor


TYAYSD İlkbahar Satışları'nda el değiştiren ve şimdiye kadar en göze çarpan safkan olan WORLDPOINT koştuğu 3. yarışından da (atbaşı) birincilikle ayrıldı. Şartlı-1, KV6 yarışları kazanan safkan dün de G3 Sadun Atığ Koşusu'nda 1.liği KARASEVDA ile paylaştı. S.KAya idaresinde koşan Worldpoint, N.Şen'le start alan BLACK MAGIC WOMEN ve M.Kaya'nın bindiği Karasevda arasında çok güzel bir birincilik mücadelesi oldu. Bariyer dibinde Worldpoint, hemen dışında Karasevda en dışta da Black Magic Women... 200'de buluşan 3 safkandan Black Magic Women yarışı kazanacakmış gibi gelmesine rağmen bir türlü rakiplerini ayıramadı ve yarışatn 3. ayrıldı. Bir önceki yarışında da sürekli içeri yatan safkan, jokeyini çok uğraştırıyor. İlerleyen yarışlarında çok daha iyi koşacaktır. Worldpoint son 5 metreye bir boyun önde girmesine rağmen, Karasevda'nın son bir hamlesi daha oldu ve bu hamle sonucunda birinciyi photo-finish de ayıramadı ve iki safkan bu güzel koşudan atbaşı 1. olarak ayrılmış oldu. Tabelayı ise Yalçındağ Star tamamlarken daha tam hazır olmadığı görüldü. Başta Worldpoint'i olmak üzere Karasevda'yı ve Black Magic Women'ı kutluyoruz, Worldpoint'in ve Satışlar'da el değiştiren atların başarılarının devamını diliyoruz.

Turbo: Bir 1.lik Daha


2 Ağustos Pazar Günü koşulan Kosova Koşusu'nu son yılların en iyi Arap atı TURBO kazandı. Açık G2 bu koşuya 4 ve yukarı arap katılabiliyor. 7 atın kayıtlı olduğu koşuda DAYALA'nın yarıştan çıkmasyıla 6 at birincilik mücadelesi verdi. Daha doğrusu 5 at 2. mücadelesi verdi. 1900m çim yarışta startla beraber kolay bir şekilde liderliği ele geçiren Turbo, yarışın sonunda da kolay bir şekilde liderliğini sürdürüyordu. Turbo'yu bozabilecek tek at gibi görünen TAŞANBEY ise hiç liderlik mücadelesine çıkmadı, Turbo'yla kapışmadı. Bir nevi 2.liğe koştu, mücadelen kaçması ise kendisine 2.liği getirdi. Yarışta 3. UÇANBEY, 4. DEMİRSOY oldu. 2,09,88 derece ile biten yarış sonucunda Turbo 25. yarışında 24. birinciliğini almış oldu. Ayrıca G. Kocakaya da Turbo ile ilk birinciliğini almış oldu. Gökhan'ın ise performansını değerlendirmeye hiç gerek yok. Bir şey yapmasına gerek yoktu.
Şampiyon safkanın başarılarının devamını diliyoruz.

2 Ağustos 2009

TYAYSD İlkbahar Tay Satışları'ndan Bir Başarı Daha

İlkbahar'da gerçekleşen ve önceki haftalarda da incelemesini yaptığımız satışlarda el değiştiren safkanlardan bir başarı daha geldi. BIN AJWAAD (IRE)-GIRL IN PARADISE orjinli, 45.000 liraya el değiştiren JUSTIN TIME isimli dişi safkan Ankara'da 1 Ağustos Günü koşulan Şartlı 3 koşuyu kazanmayı başardı. İlk koşusuna çıkan ve güzel bir birincilik elde eden safkanın 1100m çim pistte bitiriş derecesi 1,07,61 olurken, 5,20 ganyanla da tatlı bir sürprize imza atmış oldu. Starttan 1-2 boy geç çıkan Justin Time, son virajı da lider ÖRENBAŞ FIRTINASI'nın 4-5 boy gerisinde döndü. 5 atlı yarışta, yarış görmemiş tek safkan olan Justin Time, son virajdan sonra bariyer dibinden yaptığı ataklarla yarışta birinci olmaya çalıştı. 300'e doğru ÇOŞKUNKIZI ile buluşan safkan, M.Bayır idaresinde hemen dışındaki rakibini son metrelerde ayırdı ve ilk koşusunda aynayı önde geçti.
Atın ilgililerini, jokeyini ve Justin Time'ı kutluyoruz. Satışlarda el değiştiren safkanların yarışlarını takip etmeye devam edeceğiz.

Anadolu Tarım İşletmesi Koşusu'nu Hayatım Kazandı

Ankara'da koşulan G2 koşuyu A.Çelik'le start alan HAYATIM kazanma başarısını gösterdi. 16,65 ganyanla birinciliğe uzanan Hayatım, şampiyon at KAFKASLI'yı geride bıraktı. 2,22,15 biten 2100m çim yarışta 3. GÜNALTAY olurken tabelayı TARAKÇI tamamladı. Bilindik stilinin dışında yarışı arka grubun önünde takip eden Kafkaslı'yı, yarış boyunca hemen arkasında Hayatım kovaladı. Son virajla beraber öne gelmeye başlayan ikili düzlükte mücadeleye başladı. Selim Kaya'nın kolay gitme çabası, Hayatım'ın bir anda öne geçmesiyle boşa çıkmış oldu. Bundan sonra Selim'in her türlü çabasına rağmen Kafkaslı'nın yapabileceği bir şey yoktu. İlk iki çim yarışından sonra kuma çıkan ve muazzam bir performans gösteren Hayatım'ın böylece çim piste dönüşü de muhteşem oldu. Kum yarışlarının ardından çime çıkan başarılı at 2 G3 ve 1 G2 yarış kazandı. Pek fazla mesafe ayırt etmeyen ve A. Çelik'le uyum içerisinde koşan Hayatım'ım başarılı yarışlarının devamını diliyoruz.
Related Posts with Thumbnails