27 Temmuz 2009

Başbakanlık Inspector'un Oldu

26 Temmuz Pazar gecesi gerçekleştirilen 58. Başbakanlık Koşusu'nu G.Kocakaya idaresinde start alan 2007 Gazi Şampiyonu INSPECTOR kazandı. İnanılmaz bir mücadeleye sahne olan, 13 şampiyon atın katıldığı 2000m çim yarışın derecesi 2,03,28 olarak gerçekleşti. Koşunun 2. KURTINIADIS, 3. PAN RIVER, 4. SALVATORE oldu.
Startla beraber, Kocakaya'nın yoğun uğraşıyla, yarışın liderliğini alan safkan, yarışın sonuna kadar 1.liği kimseye kaptırmadı ve beyaz bayrak ayna yaparak kupaya uzandı. 7,15 ganyanla, 5. sırada tutulan safkan, yarışa kendi temposunu koydu. 1-2 boy avantajla önde kaçan Inspector'ı OUT OF CONTROL ve Salvatore takip ediyordu. Yarışta ön sıralarda tutulan Kurtiniadis, INVINCIBLE SON ve Pan River ise orta sıralarda birbirlerini kollayarak yarışa devam ediyorlardı. Son 800'e doğru teşviğe başlayan G.Kocakaya hem yarışı hızlandırdı, hem de biraz avans alıp düzlüğe farkla çıkmak istedi ve bunu da başardı. Son düzlüğe 3-4 boy önde çıkan safkan gerçek rakiplerinden ise 6-7 boy kadar öndeydi. Selim Kaya idaresindeki Kurtiniadis iç kulvarı tercih edip sprintine başladı, yarışın 3. Pan River ise en dış kulvara açıldı. Salvatore ise yarış boyunca Inspector'ın arkasında dolandı, bir türlü dışına çıkamadı. Ancak dün için bu safkanları geçebilecek görülmüyordu. İç kulvara dalan Kurtiniadis ise yarışı kazanacakmışçasına gelmesine rağmen, Inspector'ı ayıramadı. Burada Kurtiniadis'in çok güçlü ataklarına Inspector'ın başarılı bir şekilde cevap vermesi yatıyordu. Pan River da güçlü gelmesine rağmen Inspector'ın aldığı avansı kapatamadı. Yarışı ön grubun hemen arkasında takip eden Invincible Son, düzlüğe kolay çıkmasına bir türlü beklenen güçlü atağa kalkamadı. Yarışı 5. tamamlayan safkan bu gruba biraz erken çıktığını da göstermiş oldu. Gazi 2. ANNOSH ise yarışı en geride takip etti, atakları ön 5'linin hemen arkasında 6.lık getirebildi. Annosh'un gerçek gücüne henüz ulaşamadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Kuşkusuz yarışın en başarılı safkanı Inspector. Sonuna kadar hak edilmiş bir yarış kazandı. Ancak en az Inspector kadar başarılı olan ise G. Kocakaya idi. 800'le beraber çalışmaya başlayan jokey, son metrelerde dahi gücünden, ritminden, inancından en ufak bir şey kaybetmemişti. Yoğun ve ısrarcı teşviğiyle Inspector'ın galibiyetinde büyük bir rol oynadı, belki de en büyük pay onun oldu. Bence Gökhan dışında bir jokeyle bu yarışın kazanılması çok zordu. 58. Başbakanlık Koşusu Kocakaya tarafından kurtarılmış bir yarıştır. Böylece Gökhan kariyerindeki 6, bu seneki 5. grup koşusunu kazandı, ayrıca 1 ay içerisinde hem Gazi hem de Başbakanlık kazanmış oldu.En son 1996 yılında Halis Karataş, BOLD PILOT'la Gazi ve Başbakanlık koşusunu kazanmıştı. Tam 13 sene sonra bir jokey yapılması zor bir şeyi yapıp Gazi ve Başbakanlık'ı aynı sene içerisinde kazanıp önemli bir başarıya imza attı. Daha önce bu başarıya;

1962 K.YILDIZ

1969 S.OKUMUŞ

1971,72,73 E.KURT

1980 K.ALTINÖZ

1996 H.KARATAŞ imza atmıştı

Başta Gökhan olmak üzere, atın ilgililerini ve Inspector'ı kutluyoruz, başarılı yarışlarının devam etmesibi bekliyoruz.


24 Temmuz 2009

Başbakanlık Heyecanı

26 Temmuz Pazar Günü şampiyonlar sahaya çıkıyor. 14 başarılı safkan 2009 G1 Başbakanlık Koşusu için mücadele edecek. 58. Başbakanlık Koşusu'na INSPECTOR, PAN RIVER, SALVATORE, KURTINIADIS, BIG TROUBLE, BORS, OUT OF CONTROL, GENGHIS KHAN, LED ZEPPELIN, OĞLUM EMRE, ANNOSH, ATEŞİN KIZI, NİHALİM ve INVINCIBLE SON katılıyor. 2 Gazi Şampiyonun karşılaşacağı yarışta, geçen seneki Başbakanlık birincileri Kurtiniadis ve Salvatore de katılıyor. Birbirinden kaliteli 14 atın içinde dikkat çeken bir diğer safkan ise Invincible Son. Erkek Tay Deneme galibi safkan 2009'un kuşkusuz en flaş atlarından biri.Kum-çim ayrımı yapmaksızın muhteşem yarışlar yapan 8'de 8 yapmaya çalışacak. Invincible Son, yarışa katılan safkanlar içinde 3 yaşlı tek at olma özelliğine sahip. 1996 yılı Başbakanlık Koşusu galibi BOLD PILOT'tan beri 3 yaşlı safkanların yarış kazanamamış olması ise yarışa başka bir heyecan katıyor. "Yenilmez Çocuk" bakalım yenilmezliği sürdürebilecek mi ? Muhteşem bir mücadeleye tanıklık edeceğimiz ise kesin. Safkanların ayaklarının düz basmasını temmenni ediyoruz, güzel bir yarış seyretmek dileğiyle...

11 Temmuz 2009

İnceleme: TYAYSD İlkbahar Tay Satışları

Yarışseverler hatırlayacaktır, yakın bir zaman öncesinde TYAYSD bir organizasyon düzenledi. İlkbahar Tay Satışları adı altında at satışları gerçekleşti. 19 tay toplam 933.500 TL’ye el değiştirmişti. Nisan ayında yapılan bu satışlarıda satılan safkanların yarış koşma adetleri de giderek artıyor. Biz de şimdi satışı yapılan ve koşan safkanların yarışlarına bir bakalım, değerlendirmemizi yapalım.

1. FLICKA, CENTAUR (GB)-ELECTRON (IRE)
25.000 liraya alıcı bulan safkan henüz yarış koşmadı.

2. ASİLANA, MUTAMANNI (GB)-ANALISA (IRE)
7.000 liraya satıldı. Henüz yarış koşmadı.

3. Hala İsimsiz, STRIKE THE GOLD-WILD SHAWNEE
Değeri 20.000 lira oldu.

4. Hala İsimsiz, ALWAYS A CLASSIC-ALTIN DANCER
25.000 liraya alıcı buldu.

5. HAZAN, KEYİF-SILENT KING
30.000 liraya satılan safkan, Ankara'da bir yarış koştu ve 5. oldu.

6. LADY TUĞÇE, UNACCOUNTED FOR-BRIDE MAID
50.000 liraya satın alınan safkan henüz yarış koşmadı.

7. PİRYOLİ, TRAPPER-HELİN
Satışı 50.000 liraya yapılan safkan da daha yarış koşmadı.

8. Hala İsimsiz, ROYAL ABJAR-ÖMRE BEDEL
70.000 lira karşılığında İbrahim Tatlıses tarafından alınan safkan yetiştiricisi Yaman Zingal üzerine görülmeye devam ediyor.

9. ALİ SİNA, RED BISHOP-FREE LADY
Satışın en pahalı tayı olup, 152.000 TL’ye Metin Çoktav tarafından satın alındı. King Bishop'un tam kardeşi. Halis Karataş'la İstanbul'da 1000m bir kum yarış koşan safkan 4. oldu. Ancak 4 safkan içinde uzak 4. olduğunu söylememiz gerek.

10. WORLDPOINT, CAPTAIN RIO-PLAYFUL SPIRIT
105.000 lira ile satışta 100.000 barajını geçen 3 attan 1'i olan Worldpoint İstanbul'da bir yarış koştu ve H.Karataş idaresinde 800m çim yarışı 47,98'lik derece ile kazanmayı başardı. Yarışı gerilerde takip edip yaptığı muazzam sprinti ile de ne denli yetenekli bir safkan olduğunu gösterdi.

11. CHARLIE BROWN, ROYAL ABJAR-ANTAKIYA
100.000 liraya satılan safkan henüz yarış koşmadı. Aynı zamanda Worlpoint'in ekürisidir.

12. İPSALA POSTASI, WEST BY WEST-NORDIC RIDDLE
75.000 liraya alıcı bulan safkan da henüz yarış koşmayanlar arasında.

13. BELGİNİM, STRIKE THE GOLD-FINE QUILL
29.000 liraya satışı gerçekleşen safkan henüz yarış koşmadı.

14. JUSTIN TIME, BIN AJWAAD (IRE)-GIRL IN PARADISE
Safkan 45.000 liraya el değiştirdi. Henüz koşmadı.

15. Hala İsimsiz, SEA HERO-VIOLA
Satış bedeli 42.000 lira oldu.

16. MORMEŞE, BIN AJWAAD-SILVER GLINT
İlkbahar Tay Satışları'nda 36.000 liraya satılan safkan, Bursa'da bir yarış koştu. 800m çim yarışta 1. olan safkanın yaklaşık 1.5 saniye gerisinde 7. oldu.

17. YALÇINRÜZGARI, NATIVE PROCIDA-SUTTONIAN
26.000 liraya satılan safkan henüz yarış koşmadı.

18. Hala İsimsiz, VAN DAMME-ALUNA
Satışı 25.000 liraya gerçekleşmişti.

19. NEFESKESEN, NITRO-GÖNÜLVEREN
22.500 liraya satılan safkan G.Kocakaya idaresinde İstanbul'da 3 yarış koştu. İlk yarışı, 800m çim olan Nefeskesen bu yarışından 5.likle ayrıldı. 2. yarışında bu senenin başarılı taylarından BAMBİNO'nun arkasına 2.lik elde eden safkan, 3. yarışını ise kazanarak güzel bir başarı elde etti, hem satışlardan sonra yarış kazanan ilk safkan olma ünvanını ele geçirdi hem de şimdiden satış bedelinin üstünde bir gelir elde etti .


Nisan ayında satışı gerçekleşen bu organizasyonda satılan 19 atın 5'i yarış koşmuş durumda. Şunu da belirtmek gerekir, satışlardan sonraki 5 gün içinde alıcılar, safkanları almaktan vazgeçebiliyor ya da atlarının sağlık durumunu inceletebiliyor ve bir problemle karşılması durumunda işlemler iptal edilebiliyordu. Hangi sebeptendir bilinmez ama, bir kaç atın bu gibi durumla karşılaşmış olması muhtemel. Özellikle hala isimsiz olan atların satışlarının, satış gününden sonra, gerçekleşmediği büyük olasılıktır.
Koşan atlara geldiğimizde ise toplamda 5 at, 7 yarış, 2 birincilik, 1 ikincilik 1 dördüncülük görüyoruz. yarış koşan atların bazılarının da yarış gördüğünü düşünürsek çok iyi bir başarı oranı görüyoruz. Bu başarı öncelikle organizasyona şüpheyle bakanlara güzel bir cevap niteliği taşıyor. İyi atların satışa verilmeyeceği gibi bir düşünce hakimdi. Bu tarz düşünceler mantık dışı yaklaşımlardır. Öncelikle satışla beraber atın sahibi, atın orjiniyle paralel olarak, iyi miktarda para kazanıyor.Sonuçta safkanını satan, yetiştiricisi olarak atın kazancıdan da gelir elde etmeye devam ediyor. Ayrıca bu bir risk yönetimidir. Atı elde tutsa başına ne geleceği, ne kadar koşabileceği, sakatlanma riski vs hep soru işaretidir. Satış yaparak hem kendisi güzel bir gelir elde eder hem de yetiştiricilik yapamayanlar için güzel bir fırsat olur.
Gerçekleşen ilk satış bence güzel sonuçlar meydana getirdi. Hem bir deneyim yaşanmış oldu hem de satışlara farklı gözle bakanların düşünceleri kırılmış oldu. Kazanılan birincilikler ileriki senelerde bu satışlara olan güveni kesinlikle arttıracaktır. Umarım bu organizasyon sonraki senelerde daha da geniş bir hal alır.
Satışı gerçekleşen safkanlar koşmaya başladıkça, koşanlar yarış hayatına devam ettikçe bu atları takip edip, bilgileri paylaşacağız.
Related Posts with Thumbnails